НОВИНИ

От кореспондента на БНТ в Брюксел: ЕК индиректно призна референдума за незаконен

Европейската комисия заяви днес, че съгласно конституцията на Испания вчерашното гласуване в Каталуния е незаконно. Брюксел призова властите в Мадрид и Каталуния към диалог, без обаче да предяви желание да посредничи за решаване на конфликта.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова БГНЕС
18:20, 02.10.2017
Чете се за: 02:13 мин.
По света

Европейските институции са толкова предпазливи в оценките си за ставащото в Испания, защото то няма прецедент в Европейския съюз. Единствената позиция на Европейската комисия, при това закъсняла, беше, че според испанската конституция референдумът в Каталуния е незаконен, т.е. индиректно Комисията също го обяви за незаконен.

Тя не иска да се намесва във вътрешнополитически въпроси в Испания, но и не иска да посредничи, каквито призиви се чуха не само от каталунските власти, но и от някои политически партии в Европейския парламент като Зелените. Разбира се, Европейската комисия осъди насилието в Каталуния, но и не сне доверието от премиера на Испания Мариано Рахой, като каза, че вярва в неговите сили той да се справи със ситуацията.

Важно е да подчертаем, че Мариано Рахой е член на Европейската народна партия, към която принадлежат и повечето европейски лидери, сред които и самият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дори референдумът да беше законен, казаха от Комисията, с излизането си от границите на Испания Каталуния би излязла и от Европейския съюз. Това не е нова позиция - подобна позиция имаше и предишната ЕК.

;
Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Според испанската конституция вчерашният вот в Каталуня не беше законен. За Европейската комисия, както председателят Юнкер многократно е повтарял, това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да се решава според конституционния ред в Испания. Ние също потвърждаваме правната позиция на тази Комисия, както и на предшестващите я, а именно, че ако референдумът беше организиран в съответствие с испанската конституция, той би означавал, че напускащата територия би се намерила извън Европейския съюз.
;

Опасенията в Брюксел са, че ако Каталуния обяви независимост, това ще доведе до ефекта на доминото и вълна от сепаратистки движения, като например в Шотландия или в Белгия, където темата е чувствителна заради Фландиря.

Европейската комисия отхвърли обвиненията в двоен аршин, като каза, че паралелите с Косово са неоснователни, тъй като ситуацията е била различна и е имало позиция на международната общност. Комисията допълни, че Косово не е член на ЕС.

Днес Жан-Клод Юнкер трябваше да разговоря с Мариано Рахой, но все още няма информация дали този разговор действително се е провел.

;

„Ние напълно уважаваме нормите на суверенитет, териториална цялост и единство на Кралство Испания, казва се в изявление на полското Министерство на външните работи. Решението на спора между правителството на Испания и Каталуния представлява вътрешна работа на кралството“. На свой ред вътрешният министър Мариуш Блашчак на Полша заяви, че референдумът е „предупреждение за Полша“, където действа Движение за автономия на Шльонск (югозападен регион), предаде БГНЕС.

За председателя на чешкия парламент Ян Хамачек референдумът е „вътрешна работа на испанското кралство и се отнасям, разбира се, с уважение към всички решения на испанските власти“. А чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки смята, че „разчленението на Испания, Белгия или Италия би било грешка. Това няма да помогне на обикновените хора. За разпада на една държава са заинтересувани само задкулисните политически играчи“.

Испания трябва да преодолее разкола и заедно с Каталуния да намери начин да регулира разногласията, смята германският външен министър Зигмар Габриел. Според него Мадрид и Барселона трябва „да съблюдават спокойствие“ и „да действат в рамките на закона и испанската конституция“.

Ако в оценките за законността на референдума европейските партньори на Мадрид бяха сдържани, то в осъждането на действията на испанската полиция те проявиха пълно единодушие.

"Насилието не може никога да бъде инструмент в политиката", заяви Маргаритис Скинас, който от името на Еврокомисията призова властите в Испания и Каталуния „много бързо да преминат от конфронтация към диалог“.

„Осъждам насилието. Това е най-добрият начин да се задълбочи пропастта между Мадрид и Барселона, заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс. Полското външно министерство изрази надежда, че правителството на Испания и властите на Каталуния „ще тръгнат по пътя на диалога и компромиса без принуда, силови решения и улични демонстрации".

Великобритания, Германия, Чехия и други европейски държави също осъдиха непропорционалните силови действия на полицията, при които пострадаха около 900 жители на Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов е в Хасково, за да се запознае лично със скандала
Цветан Цветанов е в Хасково, за да се запознае лично със скандала
Ще има ли по-високи заплати за военните
Ще има ли по-високи заплати за военните