НОВИНИ

От срещата на АСЕАН: ЕС ще си сътрудничи с Иран, въпреки санкциите на САЩ

Европейският съюз ще си сътрудничи с Иран въпреки санкциите на Съединените щати. Вашингтон смята да ги поднови от 6 август. Това няма да промени политиката на Брюксел, увери първият дипломат на Евросъюза Федерика Могерини в Сингапур. В града-държава продължава форумът на външните министри от организацията АСЕАН, който е и поле за важни двустранни срещи.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:56, 03.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

По-малко от два месеца след срещата Тръмп-Ким Чен ун, Сингапур отново може да стане домакин на американско-севернокорейски разговори. Държавният секретар Майк Помпео е на срещата на Асоциацията на държавите от югоизточна Азия или АСЕАН, както и севернокорейският външен министър. Помпео благодари за твърдата политика спрямо Пхенян на фона на съобщенията за производство на ракети от режима на Ким.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Оценяваме усилията на АСЕАН за мир и стабилност в региона и строгото прилагане на санкциите срещу Северна Корея.

Също като Съединените щати, Европейският съюз и Китай са ключови партньори на 10-те държави от АСЕАН. Те използваха форума за двустранни срещи, а повишените мита между Китай и Съединените щати беше една от темите.

Ван И, външен министър на Китай: Искаме да решим тревогите на двете страни чрез разговори на базата на равнопоставеност. Майк Помпео заяви, че не иска сегашните търкания да продължават.

Първият дипломат на Евросъюза и китайският ѝ колега увериха, че двете страни държат на ядрената сделка с Иран от 2015 та, независимо от оттеглянето на Вашингтон от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Издирват Митьо Очите чрез Интерпол
Официално: Издирват Митьо Очите чрез Интерпол
Евтаназират близо 16 000 прасета заради африканска чума в Латвия
Евтаназират близо 16 000 прасета заради африканска чума в Латвия