Първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство „Етнокухня на колела“ започна в Пловдив. Проектът е на Фондация “Заедно” и представя кухнята на етническите общности с най-стара история в града под тепетата. Първата вечер е посветена на традиционната турска кухня.
Аромати и музика от югоизточната ни съседка събраха десетки пловдивчани пред Джумая джамия точно в центъра на града. Всички искаха да опитат традиционните турски гозби, десерти и питиета, които се приготвяха от майстори готвачи.
Таня
„Това е ашуре, направено по специално оригинална рецепта. Включва ядки, също плодове и фасул и е сладко, доста екзотично е.”
Джоузеф Девал, турист от Ливан
„Много е добро. Вкусът е като зърна със сушени плодове, в Ливан имаме подобен сладкиш, казва се "Сиение" и го приготвяме за най-малките деца.”
Емине Османова, готвач
„Турската кухня е по-специфична, с малко повече работна ръка, но е много вкусна. Всичко минава през фурна, това е най което е сладко, печенето.”
През следващите дни до 16 май пловдивчани ще имат възможността да се насладят на кухнята на италианската, руската, арменската и еврейската общности в града. Кое е най-вкусното ястие ще определят посетителите, които могат да гласуват по време на дегустациите с кулинарни бюлетини.
Официално назначен: Румен Спецов е особеният управител на дружествата от групата "Лукойл" в България
Опозицията с остри критики към избора на Румен Спецов за особен управител
Теменужка Петкова: Бюджет 2026 отразява случващото се в политическия живот у нас в последните 4 години