САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пендаровски печели първи тур на изборите в Северна Македония с под 1% преднина

С минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори в Северна Македония. Той има 4000 гласа повече от издигнатата от опозицията Гордана Силяновска - Давкова, което прави разлика под процент. Заради ниската избирателна активност от 39%, обаче, ще се проведе втори тур на 5 май.

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 22.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Изборите с най-ниска активност в най-новата македонска история. 775 000 северно македонци излязоха да гласуват от 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели.

При 99% от преброените бюлетини, по информация на Държавната избирателна комисия на Северна Македония резултатите са следните: Стево Пендаровски печели с 42,85% първия тур, втора е Гордана Силяновска - Давкова с 42, 24%. Трети е Блерим Река с 10% или 80 хиляди гласа.

Бюлетините бяха броени до късно снощи. И двете страни побързаха да обявят победа. В крайна сметка Пендаровски беше обявен за победител.

Премиерът Зоран Заев призова всички албанци, които изненадващо не гласуваха на първия тур, да го подкрепят на втория тур. А опозицията му напомни, че е дал дума, ако Пендаровски не спечели, да свика предсрочни парламентарни избори.

;

Минути преди полунощ премиерът Зоран Заев обяви изборна победа с разлика от 5000 гласа между Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция на социалдемократи и най-голямата албанска партия ДУИ, и Гордана Силяновска-Давкова, издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия албански кандидат Блерим Река: да гласуват на втория тур на 5 май за Пендаровски.

Изборна победа обявиха и от ВМРО и лагерът зад Гордана Силяновска-Давкова.

Давкова не отстъпва от намерението си да ревизира някои от клаузите в Преспанския договор с Гърция.

За да са валидни, изборите на 5 май трябва да постигнат 40% избирателна активност.

;

Според наблюдатели разпределението на гласовете на първия тур ясно показва сериозното разделение в македонското общество по един основен въпрос - договора с Гърция за името, който миналата година беше одобрен при минимална избирателна активност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Делото за убийството на Виктория Маринова ще се гледа по съкратената процедура
Делото за убийството на Виктория Маринова ще се гледа по съкратената процедура
Над 900 000 къса нелегални цигари задържаха митнически служители
Над 900 000 къса нелегални цигари задържаха митнически служители