НОВИНИ

Петиция до Европейския парламент за матура по български в чужбина

Петиция до Европейския парламент- в Европа да бъде въведена и матура по български език за българските деца, които живеят и учат там- подготвя да внесе Асоциацията на българските училища в чужбина. 49 депутати от българския парламент подкрепиха днес петицията. Според просветния министър Меглена Кунева обаче тя трябва добре да се обмисли и подготви преди да бъде внесена. Днес в столицата се проведе осмата годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, на която беше поставен и въпроса за липсата на учебници по новите програми.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:46, 27.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Като един от основните си проблеми учителите в българските съботно- неделни училища в чужбина определят липсата на възможност българските деца, които живеят в ЕС да полагат матура по родния си български език. Именно за това е подготвена и петиция до Комисията по жалбите в Европарламента.

Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина: Да може нашите деца да имат българска матура в съответните образователни системи на чуждите държави.Така както англичани, французи, германци, италианци могат да държат матура за родните си езици да имат възможност и нашите деца, защото сме членове на ЕС. Дори за една страна това да стане възможно това ще бъде огромна крачка напред и очакваме да получим тази подкрепа днес, да видим какво ще ни каже министър Кунева.

Петицията още не е подадена, оплакаха се учителите, защото МОН и МВнР не са обявили позицията си.Според министър Кунева обаче проблемът с петицията е сложен, защото ситуацията в различните страни от ЕС била различна.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Тя трябва да бъде много добре подготвена т.е. когато се внася трябва да имаме 95 % сигурност, че отговорът ще бъде -да. В противен случай не сме си свършили все още работата.

За сметка на това обаче учителите получиха неочаквана подкрепа- зам. председателят на Парламентарана комисия по образование Милен Михов им връчи 49 подписа на депутати, които поддържат идеята. Другата страна на проблема, според учителите е, децата, които искат да се завърнат в България, защото висшето образование е по-евтино да могат дистанционно да полагат нашите, български матури. Или поне да се създадат Центрове на петте континета, където да ги полагат. Учителите са притеснени и от забавянето на новия закон, програмите и учебниците по него.

Ирина Владикова, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина В момента колегите са обезпокоени от въпроса по каква процедура и какви учебни правила ще започне новата 2016-2017 година, новите учебници щe закъснeят и няма да са налични през юли и и август, когато ние правим нашите заявки.
Меглена Кунева, министър на образованието и науката Готова съм да ви успокоя веднага, че така като няма да има сътресения, или поне сме взели всички мерки, за началото на учебната година сега в България, по същия начин това важи и за вас.Такъв е закона, аз ще изпълня закона и ще го изпълня въпреки това забавяне.

Учителите отново поставиха и проблема за липсата на адаптирани към нуждите в чужбина учебни планове, програми и учебници. Училищата ни зад граница са 254.Те обучават 20 хиляди деца, за което тази година са получили от държавата 7 и 300 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Домашната ракия по-свободна
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Домашната ракия по-свободна
Труден достъп до квартал Мусагеница
Труден достъп до квартал "Мусагеница"