НОВИНИ

По следите на враг номер едно. Как беше разкрит Салах Абдеслам?

Салах Абдеслам, най-търсеният „обществен враг номер едно” изчезна веднага след атентатите в Париж на 13.11.2015г. След четири месеца и четири дни службите успяха да го открият и заловят. Кои следи ги отведоха към него?

bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 19.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
По света

На 15.03.2016 година при рутинна полицейска операция във Форе, квартал в предградието на Брюксел, полицаите бяха посрещнати с изстрели от калашников. Двама мъже успяха да избягат през покрива, но третият беше застрелян от спецчастите. Именно след тази спецакция започва да се резплита тайната къде се крие Салах Абдеслам.

СЛЕДА №1

Оказва се, че застреляният и терористът са близки. Става дума за Мохамед Белкаид, алжирец на 36 години, който живее нелегално в Белгия. Мъж с такова име до този момент обаче не е влизал в полезрението на службите, разследващи атентатите. Мохамед Белкаид всъщност е използвал фалшива самоличност с името Самир Буазид.

Име, което два пъти се появава в разследването на атентатите от 13 ноември. На 9.09.2015 година „Самир Буазид” заедно със Салах Абдеслам и още един мъж са преминали унгаро-автстрийската граница. Същото име изплува втори път, когато четири дни след атаките в Париж, той превежда 750 евро на братовчедката на един от организаторите на атентите.

;

СЛЕДА №2

И нещо повече. При огледа в апартамента във Форе върху стъклена чаша е открит пръстов отпечатък от Салах. Тогава белгийската телевизия RTBF предположи, че единият от избягалите мъже може би е най-издирвания мъж в Европа. Полицията обаче беше предпазлива и публично не направи такива прогнози, защото не се знае кога точно Салах е бил в апартамента.


;

СЛЕДА №3

С днешна дата обаче е ясно, че операцията във Форе във вторник ускорява намирането на Салах Абдеслам. Два дни по-късно службите успяват да открият още една следа от него – в популярния след атентатите в Париж брюкселски квартал Моленбек. Според информации на френската телевизия France 2 свидетел е предоставил на полицията адреса на тайното скривалище на терориста на улица „Quatre Vents”. Именно там след щурм, Салах Абдеслам беше задържан след като спецполицай го простреля в коляното. Сега му предстои процес във Франция.

;

Именно този процес очакват и близките на 130-те жертви, както и 352 ранени. Надежда, че Салах Абдеслам не само ще получи възмездие, но и ще разкрие важна информация около атаките. „Този процес е важен, защото ще отговори на всички наши въпроси. Всички въпроси, които си поставяме от началото на трагедията...Той най-сетне ще отговаря пред френското правосъдие”, казва адвокат, който е загубил своя племенник. „Салах Абдеслам ще има възможност да проговори за случилото се, за фактите, за спонсорите на атаките, защото има много тъмни петна в тази история”, коментира мъж, загубил дъщеря си в Батаклан.

;

Вижте спецакцията в Моленбек в галерията от снимки


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Списък със загиналите в авиокатастрофата в Ростов на Дон
Списък със загиналите в авиокатастрофата в Ростов на Дон
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Арт щрихи с Галя Крайчовска