НОВИНИ

Подписването на споразумението за Брекзит остава под въпрос

Испания обяви, че ако не получи гаранции за съдбата на Гибралтар, срещата на върха, планирана за утре, може да не се състои.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:33, 24.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
подписването споразумението брекзит остава въпрос

Испанският премиер Педро Санчес беше категоричен, че Мадрид трябва да има последната дума за случващото се в Гибралтар.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: Настоявам, че гаранциите, които ни се дават, не са задоволителни и затова Испания се придържа към решението за вето на споразумението за Брекзит.

Испания иска да бъде публикуван "писмен" ангажимент от Лондон за Гибралтар преди срещата в неделя. Миналата година Мадрид получи гаранции, че нито едно споразумение няма да се прилага в британския анклав, без неговото одобрение.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: Ако няма споразумение е очевидно, че срещата на върха на Европейския съюз вероятно няма да се състои. Благодаря ви много.

По информация на ЕК срещата на върха ще се състои - независимо дали има пробив за Гибралтар. Със съобщението на комисията се казва, че председателят ѝ Жан-Клод Юнкер е във връзка както с испанския премиер, така и с ръководителите на останалите страни-членки на ЕС. За днес следобед е планирана среща между Юнкер и британският премиер Тереза Мей, за уточняване на последните подробности около документите по развода между Лондон и Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатичните промени ще струват на американската икономика милиарди долари
Климатичните промени ще струват на американската икономика милиарди долари
Ученици събират продукти за възрастни хора във Видинско
Ученици събират продукти за възрастни хора във Видинско