НОВИНИ

Политическата криза в Австрия се задълбочава

Политическата криза в Австрия се задълбочава. Правителството на канцлера Курц се намира пред разпад. Снощи канцлерът обяви намерението си да предложи отстраняването на вътрешния министър Кикл. С това ще се отвори пътят към независимо разследване на видеоаферата от остров Ибиса. Като ответна реакция Партията на свободата иска да изтегли всички свои министри от кабинета. Свалянето на Себастиан Курц от власт също изглежда възможно.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:24, 21.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Опозицията в австрийския парламент заяви намерение да внесе вот на недоверие към канцлера. Лидерът на социалдемократите, втората политическа сила в страната, във вчерашния бурен на събития ден, имаше среща с президента Ван дер Белен. След нея предложи ново ръководство на Австрия до извънредните избори през септември.

Памела Ренди-Вагнер, лидер на социалдемократите: Споделих с г-н Президента мнението на партията ми, че едно добро решение е, ако всички постове, включително и канцлерският, бъдат заети от експерти в преходното правителство. Така ще възстанови спокойствието и стабилността.

Себастиан Курц разполага в парламента само с 62 депутати от 183. Без коалиционен партньор той не може да прокара нито един закон. Канцлерският му стол започва да се клати. Довчерашните му партньори от Партията на свободата са готови да подкрепят вота на недоверие. Кога ще бъде насрочен той ще стане ясно днес. Бившият австрийски президент Хайнц Фишер коментира, че в Австрия случващото е абсолютен прецедент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По Косачи на Елин Пелин пишат зрелостниците на матурата
По "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на матурата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Изложби на седмицата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Изложби на седмицата