НОВИНИ

Полският Сенат прие спорния закон за Холокоста

Полският Сенат прие спорния закон за Холокоста, който криминализира твърденията, че Полша носи отговорност за извършените от нацистите на нейна територия престъпления през Втората световна война. Целящ да защити имиджа на страната, документът предизвика противоречиви реакции в самата Полша. Израел и Съединените щати се обявиха твърдо против приемането му. Полша създава работна група за диалог с Израел по въпросите за Холокоста.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:40, 01.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Полският Сенат одобри спорния законопроект в малките часове на изминалата нощ с голямо мнозинство. Според управляващите от "Право и справедливост" той защитава интересите на Полша.

Станислав Карчевски, председател на Сената: Много години се фалшифицира историята. Някой от вас каза, че сме направили този закон за нашите избиратели. Направихме го за поляците. Заради нашето достойнство и истината.

Законът предвижда глоба или до три години затвор за твърдения, които внушават, че Полша е била съучастник в извършения от нацистите Холокост. Варшава от години се бори против израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за нацистките концлагери на нейна територия. Текстът не забранява изследванията на този мрачен период, но буди тревоги сред опозицията.

Марек Боровски, независим сенатор: Законът е формулиран така, че може да пречи на дискусиите - в Полша и в чужбина. Това са най-големите опасения.

Израел се обяви твърдо против приемането на закона, който премиерът Нетаняху сравни с пренаписване на историята. Има опасения, че така се отрича съучастието на отделни поляци в изтребването на евреи през Холокоста.

Израел Кац, министър на транспорта и разузнаването: За мен това е опит да отрекат отговорност за всичко, което е ставало с евреите през Холокоста. Тази сутрин поисках от премиера да повика за консултации израелски посланик в Полша.

Вашингтон призова Варшава да преразгледа закона, който може да накърни стратегически взаимоотношения на страната. Най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" призова президента Анджей Дуда да наложи вето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съюз коментира спорния полски закон
Европейският съюз коментира спорния полски закон
Доброволна военна служба. Възможна ли е?
Доброволна военна служба. Възможна ли е?