НОВИНИ

Предаването на постовете по ключови за икономиката министерства

До 150 милиона лева ще струва българското председателство на Съвета на Европейския съюз, това обяви Владислав Горанов при предаването на поста на своя наследник, служебния министър на финансите Кирил Ананиев. От финансовото ведомство увериха, че смяната на ръководството няма да се отрази върху добрата събираемост на приходите в бюджета.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Иво Стоянов
18:07, 27.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В Министерството на финансите дългогодишни колеги и приятели... си предадоха властта. Доскорошният заместник-министър Кирил Ананиев прие ключовете за държавните публични финанси от Владислав Горанов.

Владислав Горанов - бивш министър на финансите: Оставям ви министерство на финансите и публичните финанси във форма.
Горанов към Ананиев: Кирчо, успех!
Кирил Ананиев - служебен министър на финансите: Категорично искам да ви кажа, че в по-голямата си част инициативите за тези неща, които се случиха бяха на министър Горанов, даже не само инициативите, но и тяхното изпълнение.
Горанов: Вече искаш да се разграничиш от мен, да аз нося отговорност за този мандат.
Ананиев: Така, че къщата е подредена.

Ананиев заяви, че от министерството ще изготвят анализ за направените обществени поръчки, както и че кадрови промени няма да има.

Владислав Горанов - бивш министър на финансите: Най-важното е да намери начин да съхрани темпото в приходните агенции, така че темпото на изпълнението на бюджета да не е застрашено от някаква деморализация в агенция "Митници" и НАП.

С добри резултати се похвалиха и от министерството на икономиката при предаването на постовете.

Божидар Лукарски - бивш министър на икономиката: Горд съм от това, което постигнахме и резултатите като и числата говорят сами по себе си знаете, че икономическият ръст за последната година ще надмине 3,2%. Подобрихме и инвестиционният климат и едно от нещата, с които изключително се гордея, е успешното приключване на миналия програмен период, на старата програма Конкурентоспособност, където раздадохме над 660 милиона лева на бизнеса.

Новият министър на икономиката Теодор Седларски заяви, че ще продължи политиката да стимулира по-големите инвестиции, но и ще се постарае да увеличи изследователския екип във ведомството.

Теодор Седларски - служебен министър на икономиката: След един одит на провежданите стопански политики, още веднъж виждане на успехите там където е имало забавяне да видим на какво се дължи, продължаваме с ускорени темпове по програмата първо иновации и конкурентоспособност, за да няма там никакви забавяния там това е важно.

Министерския пост беше предаден и в друго ключово за икономиката министерство - това на земеделието и храните. Десислава Танева пожела успех на проф. Христо Бозуков и го призова да продължи растежа във всички сектори на земеделското производство.

В Министерството на туризма Николина Ангелкова подари икона на Богородица и също пожела успех на своята наследничка Стела Балтова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родителите на проблемното дете от 19-о училище все още не са го отписали
Родителите на проблемното дете от 19-о училище все още не са го отписали
Президентът Радев официално представи служебния кабинет
Президентът Радев официално представи служебния кабинет