НОВИНИ

Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза

Зелена светлина за втора фаза на преговорите за Брекзит дадоха днес европейските лидери. Във втория ден от срещата на върха в Брюксел те обаче не се споразумяха за създаване на пост финансов министър на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов участва в среща с Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел и Алексис Ципрас. От нея излезе предложението за организиране на среща Европейски съюз - Турция по време на българското председателство.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 15.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Инициатор на това предложение са Борисов и Ципрас, а срещата се предвижда да бъде в София. Засега това е идея, но се работи по нея. Миграцията продължава да бъде основен проблем, по който страните членки не могат да постигнат съгласие.

Бойко Борисов, министър-председател на България: "Всички са наясно, че споразумението с Турция и опазването на Българо-гръцко-турската граница и акваторията на Черно море, както и отдолу островите на Гърция може да стане само със спазване на споразумението. Едно е ръководството на Турция да поеме ангажимент само пред България и само през Гърция, друго е и заедно с Европейската комисия и то на наша територия. Освен това влиянието, което Турция има на Балканите, би могло да се впрегне в градинев план, а не деструктивен план".

Следващата фаза на преговорите за Брекзит са определяни като много трудни, те ще започнат през март 2018 г.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Същинските преговори от втория етап ще започнат през март догодина. Не мога да кажа кога ще приключат.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Със сигурност вторият етап ще бъде по-труден и по-голямо предизвикателство от първия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест деца бяха приети в „Пирогов“ със стомашни проблеми заради употреба на дъвки
Шест деца бяха приети в „Пирогов“ със стомашни проблеми заради употреба на дъвки
От нашите пратеници в Ерусалим: Очакванията за спокойствие не се оправдаха
От нашите пратеници в Ерусалим: Очакванията за спокойствие не се оправдаха