НОВИНИ

Премиерът Борисов участва в Световния хуманитарен форум за бежанците на ООН

Премиерът Бойко Борисов е в Истанбул за участие в първия световен хуманитарен форум за бежанците на ООН заедно с генералния секретар на организацията Бан Ки Мун и над 50 държавни и правителствени ръководители от държавите членки. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева и кулутрният министър Вежди Рашидов също ще участват във форума. По-късно днес премиерът и културният министър Вежди Рашидов ще открият и експозицията в обновената сграда на метоха към църквата Св.Стефан и ще разгледат българската екзархия в Истанбул.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:53, 23.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Над 5000 участници от цял свят ще обсъждат днес и утре работещи решения за това как да се намали тенденцията на нарастване на хуманитарните нужди и да се гарантира по-ефективна реакция при кризи.
В световен мащаб над 125 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Пред форума българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ. Той посочи, че България ще се стреми към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС.

По думите му обаче на фона на безпрецедентните по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия в последните години, оказването на хуманитарна помощ е от решаваща значение, но то не може да замести политическите решения.

Премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

За да се преодолее недостига на финансиране за хуманитарни нужди от 15 милиарда щатски долара заместник-председателят на европейската комисия Кристалина Георгиева ще представи така нареченото голямо споразумение , изготвено съвместно с работна група на високо равнище в ООН за финансиране на хуманитарната помощ. Целта за следващите пет години е да бъдат предоставени още 1 милиард долара на хората, които най-много се нуждаят от животоспасяваща помощ като се спестят разходи от административни дейности на донорите и хуманитарните организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест в Гърмен
Отново протест в Гърмен
Новаторски метод за изчисляване на такса смет в община Баните
Новаторски метод за изчисляване на такса смет в община Баните