НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Сао Пауло

България разчита на подкрепата и на българската общност в Бразилия за активизиране на контактите между двете страни. Това беше основното послание на президента Росен Плевнелиев по време на срещата му с нашите сънародници в бразилския град Сао Пауло. Президентът участва и в българо-бразилски бизнес форум. От Сао Пауло предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:13, 03.02.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Българите в Бразилия се заселват масово на няколко вълни. Първата по-голяма група пристига преди 90 години. Колко точно са нашите сънародници и техните потомци не може да се каже с точност. Различни оценки варират от 3 хиляди до 65 хиляди.

Българската общност е най-многобройна в Сао Пауло - финансов и търговски център на Бразилия. Това е най-големият град в страната и в Южното полукълбо. Наричат го "градът на ръмящия дъжд", заради променливото време. На срещата с президента те с удоволствие показаха как пазят българските си корени.

Катя идва в Бразилия преди 24 години. Тя е цигуларка и започва работа в Симфоничен оркестър. Тук среща любовта. Марсело също е музикант. И животът показва, че българка и бразилец в семейна двойка, е добра комбинация.

Катя Спасова: Обичаме едни и същи неща... Марсело научава българския език благодарение на Катя и...

Марсело: ...от новините, много обичам да слушам новини. Дъщеря им Софи се ражда в Бразилия, но всяка година гостува на баба и дядо в България. Много харесва снега. Ходи в българското училище и с радост носи българска носия и пее народни песни.

Росен Плевнелиев благоради на българите в Сао Пауло за активната им гражданска позиция - на послединте избори за първи път е отворена изборна секция.Напомни, че с въвеждане на електронното дистанционно гласуване, те ще могат по-лесно да упражнят правото си на глас.

Пред тях той съобщи също, че Дилма Русеф е обещала отново да посети България. Споделила е, че има желание да отново види храма "Св. Александър Невски", да се разходи по уличките на стария Пловдив и да разгледа Боянската църква. От всички срещи в Бразилия Плевнелиев е усетил, че българите са добре приети тук.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: "Всички казват едно и също - вие българите сте прекрасни хора."

По-късно Росен Плевнелиев откри българо-бразилски бизнес форум, на който представи предимствата да се инвестира в България.Домакин на събитието беше Федерацията на индустриалците в Бразилия, а президентът й Пауло Скаф беше категоричен, бе условията да се работи с България са много и бизнес връзките трябва да се развият. Пауло Скаф връчи на Плевнелиев Ордена на Сау Пауло, който се дава на международни личности с изключителен принос в индустрията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивашки фирми най-често бавят заплатите
Шивашки фирми най-често бавят заплатите
Левски - символ и епоха в Националната галерия /ЧУЙТЕ ДУМИТЕ НА АПОСТОЛА/
"Левски - символ и епоха" в Националната галерия /ЧУЙТЕ ДУМИТЕ НА АПОСТОЛА/