НОВИНИ

Президентът се срещна с представители на българската общност в Унгария

Българската общност в Унгария не само е запазила своята идентичност, но и активно участва в живота на Унгария. Българите тук са живата връзка между двете страни. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на българската общност в Будапеща. Държавният глава е на официално посещение в Унгария, по покана на своя колега Янош Адер.

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:57, 13.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Българите в Унгария са около 6500. По-голямата част от тях живеят в столицата Будапеща. Нашите сънародници тук са със статут на едно от 13-те официално признати национални малцинства в Унгария. Имат свой представител в унгарския парламент, който е със съвещателен глас по въпроси, засягащи интересите на българската общност. С общо гласуване са избрали този човек да е Симеон Варга.

Симеон Варга: Това е много важно - че нямаме проблеми с църквата, с училището ни, културния дом. Защото сме задружни българи, както винаги сме били. И работим за нашето бъдеще.

През XIX в. българи се заселват край Будапеща и бързо си спечелват името на отлични градинари. Име, което се пази и до днес.

Алекси Антонов: С коне покрай Дунава са въртяли един български долап или "българското колело", с което са поливали зеленчуците и с това са станали независими от времето. Българите винаги са могли да произвеждат зеленчуци.

Първото дружество на българите в Унгария, основано през 1914 г. е най-старото българско сдружение в Европа. Президентът Румен Радев ги поздрави, че има с какво да се похвалят и повече от 100 години градят една малка България.

Румен Радев: Вие сте успели и да се запазите като идентичност, да останете сплотени, и да пазите нашите дух, традиции, култура, език.

През 1916 г. в Унгария е основана Българската църковна общност, а през 1931 г., с дарение на българи в Будапеща, е построена българската православна църква "Св. Св. Кирил и Методий".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите в конкурса Web report
Връчиха наградите в конкурса "Web report"
Вицепрезидентът с предложение в помощ на студенти от българската диаспора
Вицепрезидентът с предложение в помощ на студенти от българската диаспора