НОВИНИ

Продължава евтаназирането на животни в Ямболско, протестите не спират

Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково заради чума по овцете и козите. Паралелно с това протестите срещу умъртвяването на животните не спират. Рано сутринта няколко души са били задържани за нарушаване на реда. Дезинфекция на входовете на Шарково днес не се извършва.От утре започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в огнищата с чума в областите Ямбол и Бургас. А експерти от ЕК ще проверяват дали мерките на българските власти съответстват на европейското законодателство при случаи на зараза.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
11:28, 15.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Фермерите от трите боляровски села преодоляват мъката по животните си. Приемат обаче със съмнение инициативата на колегите си от страната да бъдат подпомогнати с животни.

Димитър Панайотов, животновъд, с. Шарково: Дарението значи подаряване, но надали ще има някой такъв, който да поеме този риск. Не само че риск, то все пак е в неговата кариера, в неговото стопанство. Аз не вярвам да може да стане с дарение. всеки работи работи както ние така и те да изкарат някакъв доход от тая стока, затова не вярвам.
;

Изненадващо в Шарково пристигна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Част от протестиращите заподозряха политизиране на случващото се. Нинова обяви, че ще бъдат подадени сигнали до дежурния прокурор в Ямбол и до главния прокурор.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Първо да поискаме спешната им намеса да се спре има възможност според експерти останалите животни да бъдат сложени под карантина да не се избиват. да се проверят фактите вярно ли е че са започнали избиване на животни преди да дойдат пробите от лабораторията. факт е че животните не дават симптоми на чума... Тук ще стоим седмици и месеци докато не дойде някой да ни покаже черно на бяло на какво основание започнаха този вандализъм.

Ветеринари казаха, че след умъртвяването на всички животни ще започне почистване и дезинфекция на сатопанствата за ограничаване разпространението на заразата.


В неделя Българската агенция по безопасност на храните ще проведе пресконференция „по повод въпросите, свързани с доказването на болестта чума по ДРД, и мерките, предприети за ограничаване на заразата“, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

;

От община Болярово обмислят как да съдействат на животновъдите за решаване на възникналите проблеми след умъртвяването на стадата.

Христо Христов, кмет на община Болярово: Остават много въпросителни дали реално са били болни животните второ пропуснатите ползи по какъв ред и начин допълнително ще се плащат, трето имат сключени с общината договори за пасища за които те трябва да имат животни иначе те ще загубят и там от субсидиите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична еуфория във Франция и Хърватия преди финала на Мондиал 2018
Празнична еуфория във Франция и Хърватия преди финала на Мондиал 2018
Престижна награда за Епископската базилика в Пловдив
Престижна награда за Епископската базилика в Пловдив