НОВИНИ

Променят наименованията на близо половината училища в страната

Хиляда български училища от общо две хиляди и 500 трябва да сменят своите наименования от 1 август. Промяната засяга силно СОУ-тата, които след това ще се наричат само СеУ или средно училище. Всичко това обаче означава, че до началото на учебната година трябва да се промени цялата документация.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:35, 12.06.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища, Оздравителните училища също стават Средни училища, Прогимназиите стават Основни училища от 1-ви до 7-ми клас. При езиковите гимназии промяна нямало да има. До какво ще доведе това според експерти?

Наталия Михалевска, Дирекция "Организация, контрол и инспектиране": "Това нито ще доведе до промяна на трудово правните отношения, нито ще доведе до нещо друго освен смяна на документацията, която обаче е работа на директорите на нашите училища".

От 1 август до 15 септември всички училища трябва да сменят дневниците на паралелките, печатите си, учебната документация, трудовите договори, да получат нов Булстат, да пререгистрират банковите си сметки. Това, според министерството, нямало да струва средства, а време и усилия.

Ирена Анастасова, директор на 125-то СОУ: "Август месец ще си имаме ето такива занимания, за някои може би това е реформата в образованието, но на практика такава няма всъщност. Ние сме наясно, че няма да почиваме това лято, така че ще свършим тази работа, въпросът е... в смисъла е въпросът всъщност".
Нели Костова, директор на 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски": "Името не прави промяната, промяната трябва да бъде направена отвътре. Проблем ли беше да останете СОУ, общообразователно, извън реформата ли е тази думичка? Според мен не е извън реформата, но факт а е факт - вече няма да сме СОУ".
;

Всъщност случаят със столичното 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" е много интересен, тъй като от 1 август то ще се нарича 32-ро СУ "Св. Климент Охридски" почти като Софийския университет.

Нели Костова, директор на 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски: "Недоразумения очаквате ли ? Мисля, че няма да има недоразумения".

От просветното министерство обясняват още, че внедряването на новите програми било по-спешно от смяната на имената и обещават да няма наказания за училищата, които не успеят за 45 дни за свършат всичката работа по пререгистрацията. А тя била необходима заради новата структура въведена от законодателя, според която основните училища вече ще са до 7- ми клас, има и нови обединени училища от 1 до 10 клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на цацата в Кранево
Фестивал на цацата в Кранево
Над 1/3 от плажовете на Северното Черноморие ще се охраняват през лято
Над 1/3 от плажовете на Северното Черноморие ще се охраняват през лято