НОВИНИ

Работодателите искат отмяна на минималните осигурителни прагове

Представители на четири работодателски организации искат отмяна на минималните осигурителни прагове /МОП/. Тази година преговори за МОП няма да има, заявиха представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

bnt avatar logo
от БТА
18:41, 07.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Работодателите предлагат да се промени и моделът за определяне на минималната работна заплата и той да е процент от средната работна заплата. Минималната работна заплата в България е над 50% от средната, докато в ЕС тя е средно 42 на сто от средната работна залата, каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Представителите на работодателските организации заявиха, че може и да се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Васил Велев действията на работодателите са в защита на правителството и срещу синдикалния произвол.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ: Всичко това няма да го има, ако няма такива прагове, защото съществуването на тези прагове по някакъв начин легитимира и узаконява тези нелоялни практики към фиска. И по този начин сивия сектор конкурира изрядните данъкоплатци, наши членове, затова от години наред нашите браншови организации настояват да отпадната МОД, а контролните органи да си свършат работата и да следят за това да се осигуряват наетите на реалните възнаграждения, които получават, а не на някакви измислени прагове, било то договорени или административно наложени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе започна раздаването на хранителни помощи
В Русе започна раздаването на хранителни помощи
12-и световен фестивал на анимационното кино във Варна
12-и световен фестивал на анимационното кино във Варна