НОВИНИ

Реакции в Япония след севернокорейската провокация

Ден след извършването на ядрен опит, Северна Корея може би транспортира междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие. Информацията е на агенция Ройтерс, която се позова на южнокорейско издание. Операцията се провежда през нощта. Южнокорейското министерство на отбраната не може да потвърди информацията на вестника. Сеул провежда мащабни учения в Японско море в отговор на провокацията на Пхенян. Същевременно продължава анализа за силата на извършения от Северна Корея опит.

bnt avatar logo
от Ива Стойкова
09:26, 05.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че последният ядрен тест на Северна Корея може да се окаже по-сериозен от първоначалните оценки. Пред репортери той посочи, че тестът може да надвишава по сила ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки.

Ицунори Онодера, министър на отбраната на Япония: Не можем да отхвърлим възможността, че това е била водородна бомба, дори може би по-мощна атомна бомба. Необходими са допълнителни анализи.

Междувременно оцелели от атаката над Хирошима през 1945 г. протестираха срещу ядрения тест на Северна Корея, извършен в неделя. Повече от 90 души се събраха на демонстрация в града.

Протестиращ: Опитът от Хирошима и Нагасаки показа на хората по света какво се случва, когато се използват ядрени оръжия. Не знам дали диалогът със Северна Корея ще реши ситуацията, но се надявам да не се стига до използването на ядрени оръжия.

Засега Северна Корея е заплашена от нови, по-строги санкции. Но демонстрацията на сила, както от страна на Пхенян, така и на южнокорейския му съсед на стихва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на оркестъра: Литаковско Despacito
"Денят на оркестъра": Литаковско Despacito
Училище за пилотиране на дрон в Пекин
Училище за пилотиране на дрон в Пекин