НОВИНИ

Рокади в японското правителство

Японският премиер Шиндзо Абе в сряда назначи нови министри на външните работи и отбраната и издигна популярна изгряваща политическа фигура при промени в кабинета.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:23, 11.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света
рокади японското правителство

Зрелищното назначаване за министър на околната среда на Шинджиро Коидзуми, 38-годишният син на много обичания бивш премиер Джуничиро Коидзуми, предизвика много обсъждания и предположения.

"Aбе възнамерява да започне открита надпревара, за да избере следващия премиер или дори този след следващия", заяви главният пазарен икономист на SMBC Nikko Securities Йошимаса Маруяма.

Любимец на японските медии, Шинджиро Коидзуми получи плътно отразяване на неотдавнашния си брак с Кристел Такигава.

Той е третият най-млад министър, назначен в кабинета на Япония след края на Втората световна война, което се случва в страна, където старшинството е ценено в политиката и много други сфери на живота.

Той ще бъде сдържан при изразяване на мнението си по злободневни проблеми и обществото и медиите ще наблюдават внимателно политиките му за ядрената енергия, особено дали ще наруши антиядрената позиция на баща си.

Абе се очаква да стане най-дълго заемалия поста премиер на Япония през ноември, но се очаква да отстъпи на изборите за лидер на Демократическата партия (ЛДП) през 2021 г. и борбата за позиция вече започва.

Новият външен министър на Япония е Тошимицу Мотеги, който бе повишен като награда за работата си в преговорите за търговска сделка със САЩ.

Досегашният японски дипломат №1 Таро Коно получи портфейла на министър на отбраната. Това се оценява като засилване на твърдата линия на Токио към Южна Корея в момент, когато отношенията между двете страни не са от най-добрите.

Абе запази на поста му Таро Асо като вицепремиер и финансов министър, както и Йошихиде Суга като началник на кабивена си.

Абе се надява да постигне отдавнашната си амбиция за изменения в конституцията на Япония, засягащи промени в статута на японската армия.

Японският премиер запази на поста му и генералния секретар на ЛДП Тошихиро Никаи,, който има сериозни контакти с китай, а Япония се подготвя за дългоочакваната визита на китайския президент Си Цзинпин през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задава ли се нова бежанска вълна?
Задава ли се нова бежанска вълна?
Красимир Вълчев оцени високо ресора на България в Европейската комисия
Красимир Вълчев оцени високо ресора на България в Европейската комисия