Роман Василев с критика за освобождаването на Джок Полфрийман

Бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев определи решението на съда за учудващо и немотивирано. Според Василев е необясним фактът, че председателстваният от съдия Калин Калпакчиев състав не е изследвал в дълбочина не само всички доказателства, но и поведението на осъдения за убийството на Андрей Монов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Михаил Врабчев
19:45, 21.09.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Мотивите, с които 2-ри състав на Апелативният съд в София освобождава предсрочно Джок Полфрийман са непълни, категоричен е Роман Василев, който е работил по разследването на убийството на Андрей Монов.

Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Ако върнете назад, може да видите неговото арогантно поведение. Пример е репликата: "мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава". Неговото поведение по време на досъдебното производство - скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма.

В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев, обаче, се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора.

Според Роман Василев неубедителни са и доказателствата, с които съда се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност. Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди. И го сравнява с вчерашната реакция на Полфрийман при излизането от затвора.

Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов (крещи): "Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора.

Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил.

Според Василев дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сериозни щети след две по-силни земетресения в Албания
Сериозни щети след две по-силни земетресения в Албания
Белият дом се е опитал да изтрие важна информация за климатичните промени
Белият дом се е опитал да изтрие важна информация за климатичните промени