НОВИНИ

​Румен Радев: Израел би имала интерес да инвестира във високите технологии​

Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала на България в тези области, заяви президентът Румен Радев днес на среща с израелския си колега Реувен Ривлин в Президентския дворец в Ерусалим.

bnt avatar logo
от БТА
15:32, 20.03.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света
​румен радев израел имала интерес инвестира високите технологии​

Радев допълни, че страната ни се превръща все повече в център за информационни и комуникационни технологии, научни изследвания в Югоизточна Европа. Приятелството между нашите народи бе доказано по най-категоричен начин в тежките години на Втората световна война, заяви още българският президент. Той посочи, че е горд, че българите са извършили безпрецедентният акт на спасяване на своите евреи и не са допуснали нито един от тях да замине в лагерите на смъртта. По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че благодарение на последователните усилия на няколко поколения днес Държавата Израел има ефективни институции, демокрация и развито гражданско общество. Принос за тези успехи имат иаанашите, българските евреи, които избраха Израел за своя родина и запазиха завинаги жива връзката между нашите два народа, посочи Радев.

По думите му днес Държавата Израел представлява прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качество на образованието, достойно заплащане, инвестициите в икономика и сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност. Затова България е отворена да продължава нашето сътрудничество, инвестиционния обмен, научния, икономическия,търговския обмен, отбеляза българският президент.

Искам да Ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на стабилността в региона и в света, заяви още Румен Радев.

Израелският президент Реувен Ривлин посочи, че едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е борбата срещу омразата и нарастването на екстремизма. Той отбеляза и отговорността да се предадат на младите поколения ценностите за толерантност и демокрация. Ривлин подчерта, че еврейският народ никога няма да забрави смелия акт на българския народ - спасяването на българските евреи. Израелският президент отбеляза, че пред двете ни страни има много възможности в областта на търговията, високите технологии и туризма.

Днес е първият ден от официалното посещение на Румен Радев в Израел, където той е по покана на израелския си колега. Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен глава ще са възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, в това число в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.

По-късно днес Румен Радев ще се срещне и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отново бедствено положение в община Камено
​Отново бедствено положение в община Камено
Продължава контролираното източване на язовир Тича
Продължава контролираното източване на язовир "Тича"