Румънски превозвачи ще подкрепят протеста на българските си колеги в Страсбург

В сряда български и румънски превозвачи ще протестират пред Европейския парламент в Страсбург. Организаторите се надяват, че техни колеги от други страни също ще се включат. Задължението за връщане на автомобила "у дома" е основният проблем за родните превозвачи. Причините са географски, финансови и екологични. Това обясни Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи, в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

от БНТ
08:41, 26.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
"Подготвяме протест в Страсбург. Браншът е страшно огорчен от това, което се случи вчера в Европейския парламент."

Българските превозвачи са наели един самолет за 110 човека, които ще участват в протеста. Допълнително три самолета ще пристигнат от северната ни съседка. Според Траков наши сънародници, които живеят в близост до Страсбург, също ще се включат в протеста.

;

Превозвачите са най-притеснени от текста, който ги задължаващ да връщат автомобила "у дома" поне веднъж на четири седмици. Като причини Траков изтъкна географското положение на страната, големия финансов ресурс, който е необходим, както и екологични причини.

"Икономиката на България не е така развита, както в (другите) европейски държави (...) Условията не позволяват да се връщат на четири седмици. Всичко останало са разходи, които натоварват допълнително разходи на транспортната услуга и трябва да е ясно, че в крайна сметка се трупа върху себестойността на всеки един продукт, което засяга обикновения европейски гражданин", обясни Траков и акцентира, че разходите не са основният проблем, а преди всичко географското положение на България.

Повече от аргументите на превозвачите против пакета "Мобилност" чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Преди първо гласуване на пакета Мобилност: очакванията на нашите евродепутати
Преди първо гласуване на пакета "Мобилност": очакванията на нашите евродепутати
Петър Стойчев: Искам да дам път на младите
Петър Стойчев: Искам да дам път на младите