НОВИНИ

Румънски превозвачи ще подкрепят протеста на българските си колеги в Страсбург

В сряда български и румънски превозвачи ще протестират пред Европейския парламент в Страсбург. Организаторите се надяват, че техни колеги от други страни също ще се включат. Задължението за връщане на автомобила "у дома" е основният проблем за родните превозвачи. Причините са географски, финансови и екологични. Това обясни Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи, в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 26.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
"Подготвяме протест в Страсбург. Браншът е страшно огорчен от това, което се случи вчера в Европейския парламент."

Българските превозвачи са наели един самолет за 110 човека, които ще участват в протеста. Допълнително три самолета ще пристигнат от северната ни съседка. Според Траков наши сънародници, които живеят в близост до Страсбург, също ще се включат в протеста.

;

Превозвачите са най-притеснени от текста, който ги задължаващ да връщат автомобила "у дома" поне веднъж на четири седмици. Като причини Траков изтъкна географското положение на страната, големия финансов ресурс, който е необходим, както и екологични причини.

"Икономиката на България не е така развита, както в (другите) европейски държави (...) Условията не позволяват да се връщат на четири седмици. Всичко останало са разходи, които натоварват допълнително разходи на транспортната услуга и трябва да е ясно, че в крайна сметка се трупа върху себестойността на всеки един продукт, което засяга обикновения европейски гражданин", обясни Траков и акцентира, че разходите не са основният проблем, а преди всичко географското положение на България.

Повече от аргументите на превозвачите против пакета "Мобилност" чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди първо гласуване на пакета Мобилност: очакванията на нашите евродепутати
Преди първо гласуване на пакета "Мобилност": очакванията на нашите евродепутати
Петър Стойчев: Искам да дам път на младите
Петър Стойчев: Искам да дам път на младите