САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

С дрон и термокамера община Свищов следи движението на диви прасета нощем

Продължава евтаназията на прасетата в свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово, където в края на миналата седмица беше установено поредното огнище на Африканската чума. За да се справи със ситуацията, община Свищов е потърсила помощ и от военните. Бедственото положение в района е в сила до 11 август. Каква е ситуацията в момента - вижте прякото включване от Българско Сливово на Ралица Маринова

от Екип БНТ - Русе
12:12, 06.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

17 000 прасета тук от най-големия свинекомплекс в свищовско трябва да бъдат ликвидирани заради африканската чума. Още миналата година всички стопани са заклали домашните си прасета, увери кметът на Свищов Генчо Генчев. Някои дори са получили компенсации от свинекомплекса. А дивите прасета в региона се следят и през нощта с дрон и термокамери.

Първите прасета от свинекомплекса вече са ликвидирани по хуманен начин. Мястото на загробването е извън територията на село Българско Сливово, а при изборът му са спазени всички мерки за безопасност.

Генчо Генчев-кмет на Свищов: Близо 2 000 животни вече са загробени. Искаме съдействие на поделение 28 880 с хора и техника най-вече, за да можем по-бързо да изкопаем ямите. С дрона имаме възможност да наблюдаваме, ако има движение на диви свине.

Заради индустриалната ферма никой в селото не смее да отглежда прасе в двора си. Притеснени са и за работата си.

Тошка Ламбева: Семейства цели има, които работят долу. Над 100 са може би.

Подстъпите към селото и свинекомплекса се охраняват от полицейски екипи на Областната дирекция на МВР - Велико Търново на 3 контролно-пропускателни пункта. Те имат 24-часови дежурства и контролират влизащите във фермата хора и превозни средства.

Заради Африканската чума в Община Свищов са отменени всички събития.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъж откри предмет, наподобяващ снаряд в мазе в София
Мъж откри предмет, наподобяващ снаряд в мазе в София
Високотехнологична наркооранжерия откриха в с. Искрец
Високотехнологична наркооранжерия откриха в с. Искрец