НОВИНИ

Северна Македония разпусна парламента си

След напрегната последна парламентарна сесия и година, изпълнена с надежди, обрати и постигнати успехи по пътя на евроинтеграцията си, Република Северна Македония днес разпусна парламента и обръща поглед към предстоящите избори на 12 април.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:28, 16.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света
северна македония разпусна парламента

Парламентът гласува единодушно със 108 гласа за разпускането си в очакване на обявените предсрочни парламентарни избори.

Решението за разпускането му бе взето от председателя Талат Джафери, който каза в обръщение, че след консултация на 10 февруари с Държавната избирателна комисия, днес е крайният срок за разпускане на парламента.

Координаторът на СДСМ Йован Митревски заяви, че през последните три години настоящият парламент е преминал през много премеждия и е издържал на много кризи, но това не е попречило да се вземат исторически значими решения, които определят бъдещето на държавата.

Днес парламентът прие Закона за прокуратурата - препъни камъкът между правителството и опозицията. След това бяха приети и Законът за изменение и допълнение на Съвета на прокурорите и измененията на Закона за отбраната.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха при приемането на законите за изменение на Съвета на прокурорите и за отбраната.

Бяха приети и Законът за защита на личните данни, промените в Закона за аудио и аудиовизуални медийни услуги, Законът за Инспектората за използване на езиците и Законът за управление на движението на делата в съдилищата, както и Законът за градско озеленяване. След това бе даден старт на 137-ата сесия с единствената точка от дневния ред - разпускането на парламента. На тази сесия присъстваха всички депутати – включително ВМРО-ДПМНЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кандидатстудентската кампания в Софийския университет
Започва кандидатстудентската кампания в Софийския университет
Слави Трифонов учреди партията „Има такъв народ
Слави Трифонов учреди партията „Има такъв народ"