НОВИНИ

Сграда паметник на културата в София се превръща в бутиков хотел

Новината възмути музиканти, които са учили в нея в периода, когато сградата е била собственост на Националното музикално училище.

БНТ2-София
от БНТ2-София Яна Тодорова
19:50, 09.01.2018
Чете се за: 01:15 мин.
Още

След около 2 месеца сградата, в която първи стъпки правят едни от най-изявените български музиканти като цигуларя Васко Ешкенази и оперната прима Инна Кънчева, ще бъде бутиков хотел.

Повече от 50 години тук се е помещавало Националното музикално училище. От 2000 година сградата е собственост на Католическата църква у нас. След като 15 години не е била поддържана, институцията намира инвеститор за реконструкция и започва ремонт в края на 2016-та година. След края на ремонта сградата ще се превърне в хотел.

Арх. Николай Симеонов, проектант на сградата: Сградата е предназначена за хотел като по-скоро е многофункционална сграда, в която има освен хотелски апартаменти, съхранена и запазен концертна зала, съхранен и запазен в оригинален вид параклис на Българската католическа църква, които са и собственици на сградата и също в сутеренните нива се изгражда още една полифункционална зала.

Богдан Паташев - Българска католическа църква: Набирането на инвестиции е направено с частни инвестиции, не с кредити, за да не се продава сградата и вече собствениците ще я отдават под наем

Проектантът на сградата е категоричен, че тя е не е променила облика си с изключение на покрива, където има изградена стъклена надстройка.

Арх. Николай Симеонов -проектант на сградата: Тя е така наречените ВИП апартаменти на хотела.

- т.е. Да има гледка?

- Да, горните нива са хотелските нива на апартаментите, които са на горните нива, за да са по-далече от шума и прахоляка, а долните трето и четвърто ниво са административни площи, а партерното ниво е с полифукционалната зала, която е през два етажа, параклиса и втората зала, която е е на полувкопания сутерен.

Въпреки това бивши възпитаници на музикалното училище изказаха възмущението си от промяната в предназначението на сградата в социалните мрежи. Съдбата на архитектурния паметник вълнуваше музиканти и преди ремонта.Още през 2016 година бивши възпитаници на музикалното училище алармираха за състоянието ѝ. Тогава след наш репортаж Столичната община издаде предписание за спешно укрепване. Собствениците на сградата увериха, че ще я ремонтират, но и след това голяма част от нея ще остане обществена и ще се запази като културно средище. Въпросният ремонт се очаква да приключи до няколко месеца. Очакваме да видим дали тогава мястото ще бъде център за културни събития, след като проектът включва не само хотелски апартаменти, и две зали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни промени в полското правителство
Сериозни промени в полското правителство
Арестуваха близо 200 души от калабрийската мафия в Италия и Германия
Арестуваха близо 200 души от калабрийската мафия в Италия и Германия