НОВИНИ

Ще устои ли френското правителство на натиска от железничарските стачки?

Четири синдиката стоят зад железничарската стачка. Към неволите от нея следващите дни ще се прибавят и неудобства от стачки в други браншове - службите по чистотата, електрическата компания Е Де Еф, утре и на 10 и 11 април в Ер Франс за увеличение за заплатите.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:25, 02.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Българското външно министерство съветва българските граждани да се информират предварително за графика на железопътния и въздушния транспорт във Франция на съответните гари и летища и в интернет страниците на Ес Ен Се ЕФ и Ер Франс.

;

Със започващата стачка Франция навлиза в продължителен период на социално напрежение, който ще бъде тест за реформистките амбиции на френското правителство. Очевидно социалното напрежение ще тегне над президента Макрон до края на юни, за когато той обеща да бъде готов пътният лист за реформи на Европейския съюз.

Тази сложна ситуация със сигурност не е неочаквана за френския президент: реформите в държавния сектор винаги са бунтували синдикатите във Франция, а жп компанията SNCF с 80-годишния привилегирован статут на служителите е била препъни камък за всички предишни президенти - реформисти. Ситуацията много наподобява тази през 1995 г., когато премиерът Ален Жюпе се оттегли под натиска на улицата.

Главното поле на действие за правителството е общественото мнение: според проучванията засега плахо мнозинство от французите (51%) подкрепя реформата на жп сектора, а 72% са сигурни, че Макрон няма да се откаже от нея въпреки протестите. Днес министърът на транспорта Елизабет Борн призова към диалог и увери, че реформата ще бъде благодатна за финансово закъсалата компания, изправена пред бъдещата конкуренция, а и за самите френски пътници, които все повече се оплакват от остарялата база на жп мрежата и скъпите билети.

Най-сериозният риск е бунтът на железничарите, подкрепян широко от френската радикална левица, да прерасне в по-широка и радикална протестна вълна срещу либералната политика на Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни преди Великден: Какво е качеството на козунаците?
Дни преди Великден: Какво е качеството на козунаците?
Нов епизод от търговската война между Китай и САЩ
Нов епизод от търговската война между Китай и САЩ