НОВИНИ

Йенс Столтенберг в България: Светът трябва да се подготви за несигурност

„България не е Троянският кон на Русия в НАТО“ - това заяви премиерът Бойко Борисов, който посрещна в София генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Средата за сигурност в региона на Черно море и предотвратяването на нова надпревара в ракетните въоръжения бяха сред основните акценти в разговора между двамата. Генералният секретар на Алианса предупреди, че трябва да се подготвим за един все по-несигурен свят с излизането на Русия от Договора за ракетите със среден обсег. Столтенберг се срещна и с президента Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 01.03.2019
Чете се за: 02:33 мин.
По света

Разширяването на НАТО с България е допринесло за засилване на колективната отбрана на Алианса и това е важно и за България, и за региона - така Йенс Столтенберг оцени вече 15-годишното ни членство в Алианса след едночасовата си среща с премиера.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Вие участвате в различни мисии и операции на НАТО: Афганистан, Ирак, Косово. България играе стратегическа роля в региона на Черно море.

След като направи подробен анализ на десетките учения, в които участва България, премиерът беше категоричен: България е верен съюзник в НАТО.

Бойко Борисов, министър-председател: Не само, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, точно обратното - България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО.
;

Столтенберг предупреди: светът да се готви за нов етап на несигурност заради излизането на Русия от Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Обяви: НАТО не желае нова Студена война и затова призовава Русия да се завърне в договора.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Новите руски ракети могат да достигнат европейските градове, могат да носят ядрени бойни глави, те трудно се откриват и намаляват времето за реакция, като по този начин свалят прага за потенциално използване на ядрени оръжия при военен конфликт.
;

За приближаването на НАТО към екваторията на Черно море премиерът изрази ясна позиция:

Бойко Борисов, министър-председател: Винаги съм бил против извън учебните военни учения, които се водят там, и те трябва да се водят все по-често, все по-мащабно, за да показваме, че можем да охраняваме Черно море и надеждно, но България е от страните, които има развит туризъм в екваторията на Черно море.

Постоянно засилено военно присъствие на НАТО в Черно море е неблагоприятно за българския туризъм. Затова - Столтенберг и Борисов са се договорили:

Бойко Борисов, министър-председател: Максимално да използваме силата, дипломацията, взаимните си връзки и възможности да не влезем в нова надпревара във въоръжението и в тези чудовищни ракети, които години наред ще трябват, за да се намерят съответните противодействия на ракетните ни войски на НАТО.
;

Борисов специално подчерта, че визитата на Столтенберг е договорена, много преди да стане ясна датата за посещението на руския премиер Медведев. За енергийни проекти днес не са говорили.

Бойко Борисов, министър-председател: Нещо повече - вие чухте, искаме и търсим диалог с Русия и в същото време трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойни и с превес в разговорите.

След срещата с премиера Йенс Столтенберг разговаря и с президента Румен Радев.

;

Радев заяви, че България се опитва да развива съвременни отбранителни способности с възможностите, които имаме.

Но посочи, че с тези три проекта България не решава изцяло модернизационните проблеми, които Българската армия има.

Румен Радев, президент на Република България: Вече създадохме работещ план, за да постигнем изискването за 2% разходи от БВП, отделяни годишно за отбрана. И най-накрая стартирахме нашите три модернизационни проекта за армията: за нов изтребител, патрулни кораби и сухопътни машини.

В разговорите с генералния секретар участваха още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и на отбраната Красимир Каракачанов.


Йенс Столтенберг е 13-ият генерален секретар на НАТО. Именно с неговото встъпване в длъжност през 2014 г. започна най-голямото укрепване способностите на Алианса след края на Студената война с акцент върху укрепване на Източния фланг в близост до руските граници. Миналата година именно в неговата родина Норвегия се проведе най-голямото учение след края на Студената война.

;

Лоялен, ангажиран и стратегически важен партньор на НАТО в района на Черно море е България - такава оценка даде Йенс Столтенберг на България.

Столтенберг приветства усилията на България да повиши разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., благодари за подписването на Договора за добросъседство със Северна Македония през 2017 г., който откри пътя на страната към НАТО, и заяви, че светът трябва да се приготви за нов етап на глобална несигурност заради новите руски стратегически ракети, способни да носят ядрени бойни глави по различен начин.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че на съюзниците ще им трябват години, за да подготвят ракетните си войски за посрещане на подобни предизвикателства. С проектите за нови изтребители, сухопътни машини и кораби България ще излезе на ново ниво в НАТО, обяви Борисов.

За може би един от най-важните стратегически въпроси - ситуацията в Черно море, България очевидно търси балансирана позиция.

Столтенберг беше приет и от президента Румен Радев. Радев обяви, че България се опитва да продължи да бъде стълб на сигурността на Балканите и в Черноморието, развивайки съвременни бойни способности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 3-ти март: Засилен контрол по пътищата на страната и затворени улици в София
За 3-ти март: Засилен контрол по пътищата на страната и затворени улици в София
Сергей Лавров: Москва е солидарна с Мадуро
Сергей Лавров: Москва е солидарна с Мадуро