НОВИНИ

Тереза Мей може да бъде свалена от поста, ако се запази митническият съюз с ЕС

Британската премиерка Тереза Мей може да бъде свалена от поста, ако Лондон запази митническия съюз с ЕС след Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки в. "Сънди таймс".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:27, 04.02.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
тереза мей свалена поста запази митническият съюз

По данни на вестника евроскептиците от управляващата Консервативна партия са се свързали с външния министър Борис Джонсън и са се уговорили, че ако Мей бъде принудена да напусне, министърът на околната среда Майкъл Гоув ще стане заместник премиер, а депутатът Джейкъб Рийс-Мог, убеден поддръжник на Брекзита, ще оглави министерството на финансите. В такъв случай самият Джонсън ще заеме премиерския пост. Външният министър потвърдил пред един от заговорниците, че ще е готов за предстоящата надпревара за лидерския пост, съобщава ТАСС, цитирайки британския вестник.

Член на кабинета заявил пред депутати, че министърът на външната търговия Лиъм Фокс ще подаде оставка, ако тя съгласува с Брюксел условия за митнически съюз, добавя в. "Сънди таймс". "Премиерката трябва да разбере, че можем да си върнем контрола. Ако тя продължава упорито с плановете за митнически съюз, ние ще можем да се отървем от нея, имаме кворум, който гарантира, че един от нас ще я смени", заявил пред вестника високопоставен източник от лагера на евроскептиците.

Заговорниците обвиняват министъра на финансите Филип Хамънд, който подкрепя "мек Брекзит", че се опитва да блокира напускането на Великобритания, отбелязва АП, цитирайки в. "Сънди таймс".

Консервативният депутат Бърнард Дженкин призовава Мей да възпре Хамънд. Повечето британци искат чист Брекзит и край на сегашната несигурност, пише той във в. "Сънди телеграф".

Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември тази година, след което страните ще имат половин година за ратификация, припомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телата на 16 мигранти бяха открити в морето между Испания и Мароко
Телата на 16 мигранти бяха открити в морето между Испания и Мароко
МОК може да извади бокса от олимпийската програма за Токио 2020
МОК може да извади бокса от олимпийската програма за Токио 2020