НОВИНИ

Тръмп: Предстои голям ден за националната сигурност

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще нареди разследване за измами по време на изборите през ноември. В зависимост от резултатите ще се затегнат процедурите за гласуване. Вчера Тръмп каза, че може би до пет милиона души са гласували нелегално, но Белият дом не представи доказателства. Днешният ден обаче е посветен на националната сигурност. Очаква се днес и в следващите дни президентът да подпише укази, засягащи имиграцията и сигурността по границите. Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че днес ще бъде голям ден за националната сигурност. Това създаде очаквания за важни решения.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:34, 25.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Откакто встъпи в длъжност Доналд Тръмп започна основните реформи, които обеща. Акцент в сегашните мерки е изграждането на стена по цялата 3200-километрова граница с Мексико. Очаква се това да струва около 8 милиарда долара. По време на кампанията Тръмп обяви, че разноските ще плати Мексико. Мексиканските власти заявиха, че няма да го направят. Много коментатори задават въпроса какво всъщност ще бъде построено, тъй като Тръмп е съобщавал различни подробности и различни данни за разноските.

Вижте прякото включване на кореспондента ни в САЩ Ваня Ефтимова.

;

Ще има още мерки и те засягат проблема с милионите незаконни имигранти. Тук има голяма разлика с предшественика на Тръмп. Демократът Барак Обама предложи част от тях да получат статут на временно пребиваващи в страната, за да могат да уредят живота си, да си намерят работа и да плащат данъци. Републиканците отрекоха този подход. Доналд Тръмп предвижда временна забрана за влизането на бежанци в САЩ.

Според американската преса става дума за хора от "Сирия и други мюсюлмански страни, склонни към тероризъм". Ще се спре издаването на визи за гражданите на 7 африкански и близкоизточни страни.

Вече има гласове, че това е дискриминация спрямо мюсюлманите, така че се очакват протести.Новият президент действа бързо с реформите, но изостава рекордно с назначенията в администрацията си и още няма правителство. Общо 690 души трябва да бъдат номинирани и утвърдени в Сената. От тях Тръмп е избрал 31 души и само трима са утвърдени. Така е, защото екипът на Обама се изтегли и се налага пълно обновяване на апарата. Доналд Тръмп явно не се притеснява от ситуацията, коментира Ню Йорк Таймс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Ние си свършихме работата
Екатерина Захариева: Ние си свършихме работата
Министри в оставка коментираха доклада на ЕК
Министри в оставка коментираха доклада на ЕК