НОВИНИ

Търсят се 30 000 софтуерни инженери

30 000 софтуерни инженери търси родният бизнес. Въпреки че това е най-желаната и високоплатена професия, кадрите се подготвят най-трудно. В момента заетите в ИТ сектора са 50 000. За мотивацията на младите хора да инвестират в една от професиите на бъдещето разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:56, 09.01.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Пазарът изпитва остър глад за софтуерни инженери и то не от вчера. Ситуацията е такава от поне 10 години, смятат експертите. В тази професия успехът се крие в практиката. Писане на кодове отново и отново. За да можеш накрая да отговаряш на всички изисквания в обявите за работа.

Когато предлагането не може да задоволи търсенето, то компаниите променят стратегията и започват да си крадат специалистите. Така е и по света. Заплатите тръгват нагоре и привличат все повече хора към сектора. Винаги има по едно ,,но", тук е изписано с главни букви.

Светлин Наков - съосновател на Софтуерен университет: "Нашата професия е трудна. Тя е нещо, което трябва да се усвои 3-4-5-6 години да работиш, за да станеш един начинаещ. И е малко мит, че ще дойдеш с 3 месеца курс, ще се научиш, ще станеш инженер. Общо взето за обучението на един такъв специалист, ако той схваща, които са около 10 % от хората, които се пробват, за около година - година и половина - две, човек може да стане стажант".


;

А как се става все по-добър - отговорът - когато дори за разтоварване по време на обедната почивка се занимаваш пак с кодове и задачи.

Светлин Наков - съосновател на Софтуерен университет: "Това е стая, където човек трябва да избяга като реши някакви казуси от програмирането, откъдето отключва други задачи - ескейп руум се нарича".

А като излезеш от стаята, а и от университета, да стъпиш на пазара е трудно. Изискванията са много, работата е отговорна и напрегната. Но пък всички младежи признават, че е истинско удоволствие да си на гребена на вълната - технологичната вълна.

Тук откриват таланти чрез състезателно програмиране. 10 задачи, десетки програмисти - най-бързите печелят. Наградите - два дрона и още по-желаните - работа и стаж.

Цветелин Стефанов - 17г.: "Мечтая да стана реализиран програмист и да имам бизнес с това".
Нели Бенчева - 15г.: "Това първо би било много добър начин за изхранване, след време реална професия и помага за решаването на много проблеми. Чувстваш се удовлетворен от свършеното".
Мартин Любенов - 17 г.: "Това е като друг вид изкуство да изразиш себе си".

А програмистите казват, че тяхната екосиситема е голяма - имат си инженери по качеството, по бизнесанализа, системни администратори. Реализацията е просто въпрос на време и усилия. Един стажант стартира с около 1000 лева заплата, а утвърдените специалисти получават между 3 и 15 хиляди. Но най-вече компании със седалище в една държава наемат хора от целия свят. Така професията на бъдещето преодолява държавните граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седемте лъча на еволюцията отново е на книжния пазар
"Седемте лъча на еволюцията" отново е на книжния пазар
Жителите на Своге трети ден без вода
Жителите на Своге трети ден без вода