САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Цацаров поиска закриване на фондация, финансирала кампания на ДОСТ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска закриване на фондация, която незаконно е финансирала кампанията на партия ДОСТ на последните парламентарни избори. Това съобщиха от държавното обвинение.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
10:40, 20.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В Окръжния съд в Кърджали е внесено искане за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали - заради дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави, се казва в съобщението.

Чрез фондацията е осигурено финансиране на кампанията на ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход. Прокуратурата е установила, че през март тази година сдружението е получило 100 000 лв. от неизвестен дарител, които са били преведени през турска банка.

С парите са купени захар, брашно, ориз, макарони и други хранителни продукти, които са били разпределени в пакети по 30 лева. Те са били раздавани на български граждани - мюсюлмани, за да бъдат мотивирани да гласуват за ДОСТ.

;
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Всички доказателства, които са събрани са, че е осъществена на практика една мащабна предизборна кампания, която е финансирана от тази асоциация на територията на цялата страна. Незаконните дарения не могат да бъдат част от предизборната кампания, на която и да е политическа партия. Това е забранено и от закона, и от Конституцията.

От пресцентъра на ДОСТ разпространиха официално съобщение, в което посочват, че ДОСТ няма никакво отношение към фондация "Асоциация Бату платформ". Единствените хранителни продукти, които партията е раздавала в Кърджали и полицията впоследствие е спряла, са закупени със средства на самата партия в размер на 8400 лева. От партията разпространиха и фактура за закупените продукти от кърджалийска фирма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Директорът на ЦРУ: Руската намеса не е повлияла на изборите в САЩ
Директорът на ЦРУ: Руската намеса не е повлияла на изборите в САЩ
Във Варна започва благотворителната инициатива Изкуството за деца в нужда
Във Варна започва благотворителната инициатива "Изкуството за деца в нужда"