НОВИНИ

Учени от БАН представиха иновативни методи за лечение на тежки заболявания

Учени от Българската академия на науките представиха иновативни методи за борбата с тежки заболявания. Последните постижения на Института по молекулярна биология ще бъдат полезни при лечението на рак, остеопороза, сърдечносъдови и автоимунни заболявания.

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 23.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Институтът по молекулярна биология се занимава с изучаването на механизмите, по които работят клетките в човешкия организъм. Тяхното изследване може да изясни причините за възникване на редица заболявания - както широко разпространени, така и редки генетични. Целта на учените е да спрат развитието на болестите още на клетъчно ниво.

Доц. Милена Георгиева - Институт по молекулярна биология към БАН
"За да премине една клетка от нормално функциониране до патологично, това изисква промяна в целия геном, и ние като молекулярни биолози сме хората, които изследват тази реорганизация, за да познаваме тези молекулни механизми и да ги моделираме с цел, ако една клетка тръгне по посока на патологични изменения, и да помогнем на организма да се справи с тази патология."

Някои от разработките на учените вече се прилагат успешно в медицината при лечението на рак и сърдечносъдовите заболявания.

Доц. Милена Георгиева - Институт по молекулярна биология към БАН
"Разработени са подходи за молекулярна диагностика на три заболявания, някои от нашите разработки са влезли директно в практиката и са разработени патенти на основата на тях - това е антигама терапията на ендогенния човешки гама-интерферон, който се използва за лечението на множество заболявания, конкретно сега се използва и за автоимунни заболявания."

Учените работят и по нов метод за подобряване на костната плътност без хирургическа намеса при пациенти с остеопороза. Идеята е с помощта на нанотехнологии да бъде вкаран гел в болната клетка, който да възстанови плътността на костите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стафан де Мистура откри официално преговорите за Сирия в Женева
Стафан де Мистура откри официално преговорите за Сирия в Женева
Как държавните медии се превръщат в обществени?
Как държавните медии се превръщат в обществени?