НОВИНИ

Укрепват коритото на Русенски Лом от средата на годината

След три корекции най-сетне започна проектът за укрепването на коритото на Русенски Лом, който ще предотврати наводненията. Той се изпълнява от регионалното министерство с 23 милиона евро кредит от немска банка. Години наред земеделските земи и имотите на хората, които живеят в крайните русенски квартали, както и западната промишлена зона се оказваха под вода.

bnt avatar logo
от Венета Николова
18:40, 12.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Хората, които живеят по улиците „Димитър Басарбовски” и „Адмирал Рождественски”, са сред най-потърпевшите от преливането на реката.

“Даже имаме още влага чак горе до тавана, но никой не помогна”, разказва Василка Петкова.
„Преди няколко години копаха коритото, за да повдигнат дигата, стигнаха донякъде и до там“, обяснява Николай Маринов.

Ниският участък от улица „Адмирал Рождественски” вече е останал без асфалт – пак от прииждащите води на Русенски Лом.

„Виждате ли тези камъни тук – ние ги насипахме, викахме камион с трошляци с бетон, за да може да се укрепи, защото тук имаше една пукнатина”, показва Етел Арабаджийска.

Общината е спечелила проекта за укрепването на коритото на реката преди години, но заради смяна на екипите на немската банка и новите европейски екологични изисквания, той претърпя три корекции.

„На практика идейните проекти са готови, тече срокът за ПУП, очакваме да се изработи работен проект”, обясни Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност” – Община Русе.

Предполага се, че това ще стане в средата на годината. За укрепването на бреговете на реката вместо бетон, ще се използват екологични материали – телени кошове с камъни и дървесни и тръстикови рогозки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов асфалт по обходния път за Гърция
Нов асфалт по обходния път за Гърция
Огромна дупка зейна на тротоар в центъра на Русе
Огромна дупка зейна на тротоар в центъра на Русе