НОВИНИ

Утре откриват паметника на Алеко

Паметник на Алеко Константинов ще бъде официално открит утре. През деня скулптурата на писателя беше монтирана в началото на пешеходната зона на булевард "Витоша", близо до булевард „Патриарх Евтимий“.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:00, 10.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Бронзовият Алеко се е подпрял на една от лампите на „Витошка“ с куфар до себе си и поглед, вперен към Витоша, готов да започне поредното си пътуване. Така скулпторът Борис Борисов е изобразил Щастливеца. Над него ще има табели с имената на градовете, през които е минал героят на Алеко - Бай Ганьо - Прага, Виена, Будапеща, Чикаго и родния град на писателя – Свищов. Фигурата е приблизително 2 метра, а цялата композиция ще бъде ще бъде висока около 3,5 метра.

Борислав Борисов - скулптор: "Реших да използвам стълба именно за да се получи една по-висока композиция."

Така скулпторът Борис Борисов, иска да извиси и паметника до творчеството на Алеко. И изпитва огромно вълнение и отговорност пред милионите хора, които ще минат покрай творението му.

Борислав Борисов - скулптор: "От друга гледна точка това е и отговорността към самият автор към Алеко, тя е още по-голяма. Той го заслужава напълно. Така се надявам да бъде едни добър паметник за него."

Датата на официалното откриване 11 май не е избрана случайно – на този ден, през 1897-а, Алеко Константинов, авторът на "Бай Ганьо", е убит при атентат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 загинали при катастрофи за 4 месеца
200 загинали при катастрофи за 4 месеца
Изселени от Максуда питат какво да правят
Изселени от "Максуда" питат какво да правят