Варна е домакин на световен математически шампионат

Варна е домакин на 11-ия Световен математически отборен шампионат. Той се провежда за първи път в Европа и е едно от най-престижните състезания по математика в света. В състезанието участват 67 отбора, от които 8 са български. Страната ни се представя от близо 50 ученици от математическите гимназии и клубове във Варна, Пловдив и София.

от Елена Георгиева
21:07, 22.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още
Елица Василева, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" -Варна: Като цяло не сме много притеснени, защото сме опитни в това и сме тук да дадем най-доброто от себе си. А конкуренцията че ще е голяма, това е ясно.
Надя Кръстева, преподавател по математика в СМГ "Паисий Хилендарски": Децата се представят отлично, вземат в индивидуално, в отборно, в щафета вземат награди, така че и сега стискаме палци децата да се представят блестящо.

Най-много са участниците от Азия, като само от Виетнам групата е от 70 души. Азиатците се приемат за едни от най-сериозните конкуренти в шампионата.

Чоу Чий Фен: Ние сме от Тайван. За първи път сме тук. Очакваме сериозна конкуренция от България и Америка.
Чу По Кай: Участвам за първи път в това състезание, затова се чувствам малко притеснен, но се надявам да взема награда.
Проф. Емил Колев - Институт по математика и информатика при БАН: Азиатците имат доста сериозна подготовка в училище, те са много работоспособни и не напразно последните години в почти всички международни състезания те са на първо място. Очаквам, че българските ученици и тези от Азия ще бъдат на първите места.

Победителите в шампионата ще бъдат наградени на официална церемония тази събота.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът върна в ареста бившия кмет на Младост Петко Дюлгеров
Съдът върна в ареста бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров
Караянчева поиска от Финландия подкрепа за прекратяване на мониторинга от ЕК
Караянчева поиска от Финландия подкрепа за прекратяване на мониторинга от ЕК