НОВИНИ

Втори ден от Г-7: Твърд Брекзит и търговско споразумение Великобритания - САЩ

Втори ден от форума Г-7 във френския град Биариц. Основните теми на днешните двустранни срещи са Брекзит и бъдещето на търговските взаимоотношения между Обединеното кралство и САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 25.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Според британската телевизия "Скай Нюз", днешният акцент на форума Г-7 ще бъде опита на британския министър-председател Борис Джонсън да убеди председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Великобритания да плати само 9 млрд. паунда по развода без сделка с Брюксел, вместо 39 млрд.- сума, която беше договорена от бившия премиер Тереза Мей.

;

Междувременно британският вестник "Обзървър" разкри правителствена кореспонденция, в която премиерът Джонсън е помолил за юридически съвет главния прокурор на Кралството Джефри Кокс относно 5-седмично разпускане на Парламента с цел прокарване на Брекзит без сделка.

От кореспонденцията става ясно, че британският премиер има ясните намерения да разпусне парламента от 3-ти септември, до 17 и 18-ти октомври, когато е последната среща на европейските лидери преди датата на напускане. Така ще бъде твърде късно за британските депутати да блокират твърдия Брезкит.

;

Премиерът Джонсън проведе днес разговор с американския президент, по време на който беше обсъдено бъдещето търговско споразумение между двете страни след 31-ви октомври.

Доналд Тръмп обяви, че "Великобритания след Брезкит ще има значителна търговска сделка със Съединените щати", но по думите на британския премиер, за да бъде тя финализирана, Вашингтон трябва да премахне всички икономически рестрикции и ограничения наложени върху британските компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на двамата молдовци, избягали от затвора в Стара Загора
Продължава издирването на двамата молдовци, избягали от затвора в Стара Загора
Пожарите в Амазония продължават, армията се включи в гасенето
Пожарите в Амазония продължават, армията се включи в гасенето