НОВИНИ

Юнкер отново защити споразумението с Турция

Председателите на парламентите от Европейския съюз отново подчертаха необходимостта от общи усилия за справяне с мигрантската криза. На среща в Люксембург председателите обсъждаха най-важните проблеми, пред които са изправени страните им и как парламентите могат да помогнат за разрешаването им.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:04, 23.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Срещата започна с дебати по въпроса за миграцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити споразумението с Турция, според което Анкара спира мигрантите, тръгнали през морето към Гърция, а в замяна ще получи визово облекчение. Според Юнкер условията на Европейския съюз ще бъдат приети от Турция.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Ако не бяхме постигнали споразумение с Турция, проблемът в Гърция щеше да стане голям. Трябва да предоставим начин за легална имиграция в Европа. Сега бежанците влизат в Европа през прозореца, така да се каже. Предпочитам да можем да контролираме вратата и влизането да става според правила. Вярвам, че сме водещи в това споразумение. Дори и напълно да бяхме подсигурили външните граници, пак щяхме да имаме нужда от споразумение със съседни страни.

Председателят на българския парламент Цецка Цачева каза пред колегите си, че трябва да се укрепват всички граници на Европейския съюз, включително българската. Тя добави, че България трябва да стане част от Шенген:

Цецка Цачева: Дебатите стават на фона на бавното преместване и презаселване на бежанците, влезли в Европа, и нежеланието на някои страни да участват в този процес.

Очаква се председателите на парламентите да подкрепят бързото прилагане на схемата за преместване и презаселване на бежанци.

Укрепването на Европейския съюз и осигуряване на безопасност при същеверменно спазване на основните права са също сред темите, които днес и утре обсъждат председателите на парламенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 70 леки земни труса в района на Сандански
Повече от 70 леки земни труса в района на Сандански
Поетапно възобновяват зоопарка в Перник
Поетапно възобновяват зоопарка в Перник