НОВИНИ

Започна срещата на върха на страните от Г-20

Лидерите на 20-те най-развити икономики в света се събраха за срещата на върха на Г-20. Още преди началото на форума в Аржентина обаче беше ясно, че темите, предварително заложени в дневния ред - климатичните промени и пазарите, ще бъдат изместени от други горещи проблеми. Сред тях кризата между Русия и Украйна, убийството на Джамал Хашоги и търговската война между Съединените щати и Китай. Малко преди срещата в Буенос Айрес беше усетено и леко земетресение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 30.11.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

13-та и сякаш фатална среща на страните от Г-20. Никога досега форумът не е преминавал на фона на толкова много конфликти и то в присъствието на лидерите на замесените държави.

В аржентинската столица Буенос Айрес, един по един пристигнаха президентите на Съединените щати, Русия, Турция, Китай и саудитският принц Мохамед бин Салман.

С два часа закъснение държавните ръководители все пак дадоха начало на днешното си заседание.

Заключителната декларация от срещата едва ли ще доведе до напредък в политическо или икономическо отношение, но пък двустранните срещи ще бъдат следени с голям интерес.

Доналд Тръмп отмени предварително планираната си среща в кулоарите с руския си колега Владимир Путин. Кремъл изрази съжаление, а от Белия дом са категорични, че на фона на кризата в Керченския проток, двамата лидери няма как да разговарят. Въпреки намека, че неформална среща все пак е възможна, в крайна сметка двамата президенти не размениха нито дума.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не одобряваме това, което се случи в Керченския проток. Никой не го одобрява. Надявам се скоро да успеят да разрешат този конфликт, а ние с президента Путин да се срещнем.

Няколко постъпки на Тръмп вече предизвикаха коментари. След като демонстративно свали слушалката си по време на среща с домакина Маурисио Макри, малко по-късно аржентинският президент беше оставен сам и на сцената. Фокусът на Тръмп е насочен най-вече към китайският президент Си Дзинпин, с когото се очаква да обсъдят евентуален край на търговската война.

Другият ключов играч - Путин, заяви, че ще се възползва от освободеното от Тръмп време, за да проведе други важни разговори. Той ще се изправи и пред другите европейски лидери, които му отправиха критики заради напрежението в Украйна. Самият Путин, обаче, се спря на друга тема - риска от нова Студена война.

Владимир Путин, президент на Русия: Отказът на Съединените щати от задълженията им по Договора за ракетите със среден и малък обсег, както и неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването.

Петролът е друга важна тема на срещата в Аржентина. Има вероятност Русия и Саудитска Арабия да намалят производството, заради поевтиняването на черното злато. Това обаче би довело до обтягане на отношенията между Рияд и Вашигтон. Саудитският принц Салман разговаря с френския президент Еманюел Макрон, което беше и първата му среща със западен лидер след убийството на журналиста Хашоги. Макрон обяви, че Европа ще настоява за участието на международни експерти в разследването.

Срещата на Г-20 преминава при драконовски мерки за сигурност, а улиците на Буенос Айрес останаха почти напълно празни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грейнаха светлините на столичната елха
Грейнаха светлините на столичната елха
Безредици в Брюксел заради демонстрации на жълтите жилетки
Безредици в Брюксел заради демонстрации на "жълтите жилетки"