НОВИНИ

Зрелищен опит за арест на Михаил Саакашвили в Киев

Зрелищен опит за арест на бившия президент на Грузия - Михаил Саакашвили в Киев. Привържениците му обаче успяха да го освободят от полицейски микробус. Саакашвили е обвинен в участие в престъпна организация и в укриване на дейността ѝ. По-късно стотици протестиращи се събраха с искане за оставката на украинския президент Петро Порошенко.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 05.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Докато полицията обискара дома на бившия грузински президент, Михаил Саакашвили се качва на покрива на сградата. В социалните мрежи се появи клип, на който се вижда как спецполицаите го задържат. Малко преди ареста, Саакшвили призова привържениците си:

Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия: "Моля украинците да спрат отвличането ми. Обръщам се към жителите на Киев - не позволявайте незаконен хаос. Спрете корумпирания Порошенко и правителството му. Украйна е заплашена. Тези хора напълно са узурпирали властта."

В същото време на улицата около сградата негови привърженици се опитваха да попречат на органите на реда с барикади от гуми и камъни. Наложи се полицията да употреби сълзотворен газ. Въпреки това, те успяха да го измъкнат от полицейската кола, в която беше задържан.

Според обвинението, Саакашвили получава пари за дейността си от бизнесмен, укриващ се в Русия. Саакашвили е заплашен от 5 години затвор. Само преди два дни политическата формация на бившия грузински президент проведе шествие с искане за импийчмънт на президента Порошенко. През 2015 година Порошенко назначи Саакашвили за губернатор на Одеса.

След около година обаче той се отказа от поста като се оплака от ширещата се корупция и блокиране на инициативите му за реформи. Президентът на Грузия нарече случващото се в Украйна вътрешни дела и изрази надежда, че нищо не застрашава сигурността на бившия му колега. Русия реагира лаконично.

Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл: "С интерес следим случващото се в Украйна. За пореден път и Киев , и Саакашвили изненадват... Той се намира в трудно положение. Нямаме навик да коментираме хора, които седят по покривите."

Според адвоката на Саакашвили, срещу клиента му официални обвинения не са повдигани. На митинг пред украинската Рада Саакашвили призова хората да се съберат на Майдана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпродават картини благотворително
Разпродават картини благотворително
Здравният министър разпореди проверка в Пирогов
Здравният министър разпореди проверка в "Пирогов"