НОВИНИ

20 операционни зали от световна класа във ВМА (Галерия)

вма
bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 21.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Галерия
Слушай новината

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото освещаване на реновирания Операционен център на Военномедицинска академия (ВМА).

Операционният център включва 20 модулни операционни зали на световно ниво. Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника в съответствие със стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности.

Общата стойност на проекта възлиза на 10 197 192 лв. с ДДС или по 377 673 лв. с ДДС на помещение.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време.

Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа.

Подменени изцяло са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Подобрените условия ще допринесат за осъществяването на високоспециализирани и в пълен обем хирургични дейности, както и за предоставянето на медицински услуги за опазване здравето на населението и личния състав на Министерството на отбраната и Българската армия.

"Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният и с най-оптимална цена", заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че реновираният блок включва 20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология.

"Готова е и залата за роботизирана хирургия и, ако нещата се развиват благоприятно, догодина можем да се сдобием и с робот", каза още генерал-майор Мутафчийски.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ: От 3 юни децата над 12 години могат да бъдат ваксинирани с "Пфайзер"
МЗ: От 3 юни децата над 12 години могат да бъдат ваксинирани с "Пфайзер"
Царско село привлече петкратен шампион на България
Царско село привлече петкратен шампион на България