НОВИНИ

44 млн. лева за нови училищни автобуси отпуска правителството

засилени проверки училищните автобуси септември
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 30.11.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

44 милиона лева за купуване на училищни автобуси отпусна правителството. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката са необходими, тъй като се налага обновяване на амортизирания автопарк. По този начин ще се гарантира безопасността на децата и учениците от населените места, в които няма детска градина или училище.

Към момента в просветното министерство са постъпили множество заявки за училищни автобуси. В исканията като належащи причини се посочват остарелите и амортизирани автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди.

Няма тежки нарушения при проверките на училищните автобуси

С предвидените в бюджета за 2022 година 10 милиона лева за училищни автобуси бяха купени 34 автобуса. С допълнителните 44 милиона лева ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

През август 2021 г. от Министерството на образованието и науката съобщиха, че автобуси се предоставят приоритетно за средищни детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места. При разпределението се отчита и броят на учениците, които нямат превоз до образователните институции.

Предимство имат също училища в труднодостъпни населени места. Доставките са съобразени и с потребностите, заявени от общините, училищата и детските градини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа
СЗО предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа
Илиян Стефанов попадна в групата на Левски за двубоите с Лудогорец
Илиян Стефанов попадна в групата на Левски за двубоите с Лудогорец