НОВИНИ

5 европейски държави купуват съвместно ракети "Мистрал"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:25, 20.06.2023 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Пет европейски държави се договориха за съвместна покупка на ракетни системи "Мистрал". Това са Франция, Белгия, Естония, Унгария и Кипър.

Френският президент Еманюел Макрон определи писмото за намерение за съвместна покупка на системи за противовъздушна отбрана като добър пример за сътрудничество.

То е било подписано в началото на среща на европейски министри на отбраната в Париж. Макрон съобщи още, че Белгия ще се присъедини като наблюдател към програмата за създаване на боен европейски самолет - така наречената бъдеща система за въздушни боеве, разработвана от Франция, Германия и Испания.

Френският президент обяви още, че френско-италианска система за противовъздушна отбрана със среден обсег е доставена на Украйна.

"Подписано е писмо за намерение между Франция, Белгия, Кипър, Унгария и Естония за съвместната покупка на ракети "Мистрал". Това е добър пример за сътрудничество на европейците. Радвам се да потвърдя и предстоящото присъединяване на Белгия към програма СКАФ, първоначално като наблюдател. Тази система на бъдещето за въздушни боеве, разработена с Германия и Испания", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава описването на щетите след пороите
Продължава описването на щетите след пороите
След наводненията - установена ли е незаконна сеч в засегнатите райони?
След наводненията - установена ли е незаконна сеч в засегнатите райони?