83-ма милионери от цял свят с призив: Вдигнете ни данъците

от БНТ
17:27, 13.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
милионери цял свят призив вдигнете данъците
Снимка: Pixabay

Някои от най-богатите хора в света призоваха правителствата да повишат данъците върху състоянието на заможните, за да помогнат с осигуряването на пари за мерките, насочени към справяне с пандемията от коронавирус.

"Когато COVID-19 поразява света, милионри като нас играят критична роля за изцелението на нашия свят", се казва в отвореното писмо на 83-ма милионери, цитирано от Би Би Си.

Сред подписалите се под него са богатата наследница Абигейл Дисни и съоснователят на компанията "Бен и Джери" Джери Грийнфийлд.

В писмото им се казва още: "Не, ние не сме тези, които се грижат за болните в отделенията за интензивно лечение. Не караме линейките, които доставят пациенти в болниците. Ние не запълваме рафтовете на хранителни магазини и не доставяме храна до вратата. Но ние имаме пари. Парите, които са отчаяно необходими сега и ще продължат да бъдат необходими през следващите години, докато светът ни се възстановява от тази криза".

Богаташи от седем държави са добавили имената си към писмото, включително британския филмов режисьор Ричард Къртис и сър Стивън Тиндал, основателят на група за складове за стоки на едро и един от най-богатите хора в Нова Зеландия.

Милионерите предупреждават, че икономическото въздействие ще "продължи десетилетия" и може да тласне повече от половин милиард души в бедност.

"Правителствените лидери трябва да поемат отговорността за събирането на необходимите средства и за справедливото им изразходване", се казва в писмото им, оповестено преди срещата на министрите на финансите на Г-20 и на ръководителите на централната банка този уикенд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на прокурорите осъди опитите прокуратурата да бъде намесвана в политически скандали
Асоциацията на прокурорите осъди опитите прокуратурата да бъде намесвана в политически скандали
От 15 юли започва приемът на опасни отпадъци в Разград
От 15 юли започва приемът на опасни отпадъци в Разград