НОВИНИ

Академик Пловдив навакса пасив от 18 точки и удари като домакин шампиона Балкан Ботевград

академик пловдив навакса пасив точки удари домакин шампиона балкан ботевград
Снимка: НБЛ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:00, 09.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионът Балкан Ботевград пропиля 18 точки аванс и допусна трета поредна загуба в първенството, след като отстъпи със 73:75 (15:20, 30:17, 20:16, 8:22) като гост на Академик Пловдив в среща от 11-ия кръг на първенството.

Ботевградчани имаха преднина от 65:47 малко преди края на третата четвърт, но въпреки това допуснаха да се стигне до пълен обрат и така пловдивските „студенти“ записаха третата си победа от началото на кампанията.

Домакините стартираха по-силно двубоя в своята зала „Сила“ и имаха аванс от 20:15 след първите 10 минути. Във втората четвърт обаче отборът на Балкан повиши значително ефективността си в нападение и реализира 30 точки срещу само 17 на Академик и така шампионите се оттеглиха на почивка с 8 точки преднина при 45:37.

След паузата гостите от Ботевград продължиха да намират верните решения в атака и да ограничават своя противник пред собствения кош, което позволи на баскетболистите на Петър Златанович да отворят най-голямата разлика в двубоя от 18 точки при 65:47, макар до края на третата част домакините да стопиха част от изоставането си.

Играчите на Йордан Янков обаче пренесоха импулса в играта си в последната четвърт, като Академик първо успя да намали пасива си до само 3 точки при 67:70, а след тройка на Мартин Маринов изравниха до 73:73 малко по-малко от минута преди финалната сирена. Последва грешка на Димитър Димитров, след който кош на Джерълд Лидел донесе драматичния успех на пловдивчани със 75:73.

Най-резултатни за победителите станаха Джъстин Маккол и Ренел Къмингс с по 14 точки, докато за Балкан Ботевград Димитър Димитров реализира 20 пункта, а 10 добави новото попълнение Йордан Минчев, който днес направи своя дебют.

В подреждането ботевградчани са 5-и с баланс 6-5, докато след днешния си успех Академик Пловдив се отлепи от дъното и се изкачи до 10-ата позиция с актив от три победи и осем поражения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое, Рилски спортист Самоков и Монтана 2003 с убедителни успехи в баскетболното първенство при жените
Берое, Рилски спортист Самоков и Монтана 2003 с убедителни успехи в баскетболното първенство при жените
Монтана отнесе Раковски 1964 в НВЛ, Дея спорт се измъчи срещу Черно море, но стигна до петгеймов успех
Монтана отнесе Раковски 1964 в НВЛ, Дея спорт се измъчи срещу Черно море, но стигна до петгеймов успех