НОВИНИ

Актьорите от "Вина" зарязаха лозята в Мелник

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 18.02.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

В Мелник днес беше връчена първата табела за винен туризъм у нас, с което беше представена и първата дестинация в съответствие със Стратегията за винен туризъм в България. Министрите на туризма, иновациите и земеделието заявиха, че държавата ще продължава да работи за развитието на винопроизводството, а подкрепа показаха и актьорите от сериала на БНТ - "Вина", които участваха в ритуала по зарязване на лозята.

Тримата министри връчиха табелата на кметовете на Мелник и Сандански, като по време на срещата стана ясно, че виненият туризъм е един от най-устойчивите. Той дава възможност за развитие не само на бизнеса, но и регионите. Отскоро, винопроизводството вече е и част от нематериалното културно наследство на България.

"В дигитален формат ще бъдат вкарани всички чудеса на България. Това е проект, който ще бъде много години. Надявам се и от другите министри да го продължат, но ние правим първата стъпка", каза Илин Димитров, министър на туризма.

"Тук е много интересен край. А трябва и държавата в симбиоза, и различните министерства, и кметовете, и малките бизнесчета и по-големите бизнесчета да правят общото лице на нещата", каза Явор Гечев, министър на земеделието.

В лозовите масиви край Мелник днес бяха и актьорите от сериала на Българската национална телевизия - „Вина“. Елена Телбис и Михаил Билалов, както и режисьорът на лентата Виктор Божинов. Споделиха, че лентата е оставила отражение върху тях, карайки ги да обръщат по-сериозно внимание на винопроизводството в България.

"Аз смятам, че е много важно българската държава и българският винопотребител да преоткрие какви чудесни вина произвеждаме", каза Виктор Божинов.

"Аз се надявам, че след нашия филм ще влязат и производители от малки райони, ще има повече диверсификация в големите вериги, ще влязат, ще влязат комерсиантите в истинското богатство, което могат да предложат", каза Михаил Билалов.

"Започнах да пия повече българско вино и започна да ми прави впечатление в менютата там, където ходя да си ги разглеждам. Защото между другото на много места се предлагат чужди вина. Защо пък не предлагат и наши. Защо не", каза Елена Телбис.

Сериалът "Вина" се излъчва всеки четвъртък от 21.00 ч. по БНТ 1.

А БНТ остава най-големият продуцент на телевизионно кино в България и този филм е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски ще се опита да сложи край на мъките от осем мача без победа
Левски ще се опита да сложи край на мъките от осем мача без победа
Живеят ли руснаците в паралелен свят? Специално интервю за БНТ с бившия премиер на Русия Михаил Касянов и проф. Андрей Манойло
Живеят ли руснаците в паралелен свят? Специално интервю за БНТ с бившия премиер на Русия Михаил Касянов и проф. Андрей Манойло