НОВИНИ

Живеят ли руснаците в паралелен свят? Специално интервю за БНТ с бившия премиер на Русия Михаил Касянов и проф. Андрей Манойло

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:35, 18.02.2023
7514
Чете се за: 08:07 мин.
По света
Слушай новината

След по-малко от седмица се навършва една година от избухването на войната. Как се промениха Украйна, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Живеят ли руснаците в паралелен свят - как им се отразиха икономическите санкции, забраната за пътуване и обявената частична мобилизация. Търсим отговорите от първо лице.

В специално интервю за БНТ говорят бившият премиер на Русия Михаил Касянов и преподавателят в Московския държавен университет проф. Андрей Манойло.

Михаил Касянов, премиер на Русия (2000 - 2004): "Това вече е друг свят, друга Русия, съвсем различна ситуация, която нямаше как да бъде предсказана".

Проф. Андрей Манойло, МДУ "М.В. Ломоносов": "Всъщност година след началото на Специалната военна операция в Руската федерация се промениха малко неща".

Михаил Касянов е премиер по време на първия президентски мандат на Владимир Путин преди 20 години, по-късно става лидер на опозиционна партия и един от ярките критици на Кремъл. От миналия март живее в Рига - от съображения за сигурността си.

Проф. Андрей Манойло живее в Москва и преподава в Московския държавен университет "Ломоносов".

След началото на войната Русия се опита да убеди гражданите си, че животът им ще продължи по старому. Западът започва да налага все по-тежки санкции - от износа на газ, през банковата система до замразяване на авоари на физически лица. Още в първите дни на инвазията, страната напускат големи компании - от автомобилната, енергийната, хранителната и развлекателната индустрия, в областта на търговията, логистиката, авиацията.

Проф. Андрей Манойло: "Когато значителен брой западни компании обявиха, че преустановява работа в Руската федерация, имаше сериозни опасения, че като си тръгнат те, ще изчезнат и технологиите. Второто опасение беше, че много руски граждани ще се окажат без работа, тези които са работили във въпросните фирми. Но всичко това се оказа - в голяма степен - преувеличено. Защото - първо - от руския пазар си тръгнаха западни компании, на тяхно място дойдоха руски. Персоналът на западните фирми беше успешно трудоустроен. А много руснаци де факто не смениха местоработата си. Много от западните компании, които заявиха, че се изтеглят от Русия, към настоящия момент фактически се върнаха, само че с други имена".

Михаил Касянов: "За обикновения руснак се промени всичко - на първо място го усещат онези, които наричаме средна класа, жителите на големите градове, които имаха добри доходи и вече имаха възможност да планират бъдещето и това на семействата си, да получават образование, да пътуват в чужбина, да печелят пари от частен бизнес или като работят в различни корпорации. Сега за тях промяната е кардинална. Хората вече са лишени от това. Икономиката се свива - не толкова бързо както предричаха експертите когато започна агресията. Но санкциите вече действат и хората няма как да не почувстват това".

Възможностите за пътуване на руснаците в чужбина бяха ограничени. ЕС реши да прекрати споразумението за облекчено издаване на визи за руски граждани с аргумента, че руснаци почиват и пазаруват на спокойствие в Европа, докато над Украйна падат бомби.

Проф. Андрей Манойло: "Руското общество се научи да живее в новата реалност, която започна с началото на специалната военна операция в Украйна. И в това отношение, когато страната минава към нов етап на развитие, към друго състояние или фаза, хората изпитват някакъв стрес, но след това започват да се приспособяват към новите условия. И това отношение, хората в Русия се научиха да живеят в условията, наложени от 24 февруари 2022 година".

Михаил Касянов: "И всичко това се приема от онези хора, които или нямат възможност, или не искат да получават алтернативна информация и да формират собствено мнение за това какво се случва в страната и какво Путин прави с Украйна. Това е ужасно! Но ние констатираме, че част от руското население вече е с промити мозъци, заблудено, приспано, и подкрепя Путин и агресията му".

През септември Владимир Путин обяви частична мобилизация: "Мисля, че е необходимо да подкрепим предложението на министерството на отбраната и Генералния щаб да бъде въведена частична мобилизация в Русия. Ще повторя: става дума само за частична мобилизация."

Под бойните знамена бяха свикани 300 хиляди души. След тренировъчни лагери, понякога само по няколко дни, те бяха изпращани на фронта.

Проф. Андрей Манойло:"Много руски граждани доброволно заминават за фронта, доброволно отиват във военните комисии. Защото - първо, има висок патриотичен дух, т.е. те разбират каква е целта на тяхното участие в борбата с нацизма. И второ - заплатите са много добри. Парите, които получават военните, са доста. Освен че финансово подплатено, това е и престижно".

Михаил Касянов: "Един от негативните фактори за Путин беше мобилизацията. След нея хората усетиха войната на гърба си - започнаха да губят близките си, и започнаха да преразглеждат отношението си - към Путин и войната. Но това се случва бавно. Ще кажа, че съм разочарован от темпото, с което мнозинството руски граждани осъзнават престъпленията на путинския режим. Но това осъзнаване все пак е в ход".

За университетския преподавател от Москва, в страната нищо съществено не е се променило, докато за бившия премиер промяната е огромна, и за обръщането на Русия към демокрацията ще бъдат необходими години.

Проф. Андрей Манойло: "Очакваха се икономически трудности, повишаване на цените, но и икономиката устоя, и ние не усещаме някакви икономически промени. Като цяло - няма голям срив на доходите, няма увеличение на цените, т.е. страната живее така както и година по-рано".

Михаил Касянов:"Това, което Путин направи, ще трябва да се поправя много дълго. За година-две това няма да се случи. За да си върнеш и да изградиш наново доверието с цивилизования свят ще бъдат необходими поне 10 години според мен".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорите от "Вина" зарязаха лозята в Мелник
Актьорите от "Вина" зарязаха лозята в Мелник
Хуманитарна помощ от България, Кипър и Румъния пристигна в Сирия
Хуманитарна помощ от България, Кипър и Румъния пристигна в Сирия