НОВИНИ

Александър Чакмаков подаде оставка като член на Управителния съвет на БК ЦСКА

александър чакмаков подаде оставка член управителния съвет цска
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 28.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Александър Чакмаков изненадващо е подал оставка като член на Управителния съвет (УС) на баскетболния ЦСКА.

Бизнесменът, който преди 12 години бе в основата на възраждането на червения клуб, е посочил като основни причини фундаментални различия между него и президента на клуба Роберт Гергов относно финансовата политика и целите на клуба, които да отговарят на името и традициите на ЦСКА.

Според информация на bgbasket.com неразбирателството между двамата продължава вече от много време и е започнало след връщането на "червените" в баскетболния елит, което стана факт през 2022-а година с помощта на една от букмейкърските компании у нас. Тогава Гергов е поискал с част от бюджета да се подпомагат подрастващите, но не е срещнал достатъчно разбиране от страна на Чакмаков.

През 2012-а година двамата възстановиха ЦСКА, като създадоха изцяло нов клуб, след като стария бе фалиран от гръцкия собственик Георгиус Стерянопулос. Ремонтираха и залата на стадион "Българска армия" най-вече благодарение на помощта на наследника на "червената" футболна легенда Нако Чакмаков.

С времето обаче, и особено в последните години, преди влизането на букмейкъра в ЦСКА, двамата са се разделичили. Една от основните причини за това, е че Чакмаков вече не помагал за клуба и оставил всичко в ръцете на Гергов, който сам с помощта на приятели и родители на деца от школата ремонтира настоящото спортно съоръжение, където "армейците" играят домакинските си срещи. Преди две години, когато и със съдействието на президента на Левски Константин Папазов, бе намерен сериозен спонсор в лицето на бетинг оператора, Роберт Гергов и Александър Чакмаков отново започнаха да се появяват заедно пред медиите.

В дните след Нова година обаче, след увеличението на налозите в хазарта от страна на държавата, финансовият благодетел на ЦСКА е обявил, че намалява чувствително бюджета и целта е завършване на сезона. Друга причина за рестрикцията е, че намеренията му да обедини "червените" фенове не сполучи и мачовете се играят пред камерна публика.

На този етап Александър Чакмаков отказва да коментира своето решение да се оттегли от УС на ЦСКА, а в същото време ограничаването на ресурсите в клуба вече доведе до раздяла с двама от основните състезатели в състава на "червените" - Брандън Йънг и Кейлъб Уесън.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер навакса два сета пасив срещу Медведев и е новият крал на Australian Open
Яник Синер навакса два сета пасив срещу Медведев и е новият крал на Australian Open
Здравният министър: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо
Здравният министър: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо