НОВИНИ

Александър Донски е на полуфинал на сингъл и финал на двойки в Тунис

александър донски достигна втория кръг тенис турнира монастир
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:00, 03.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Донски се класира за полуфиналите на сингъл и финала на двойки на турнира по тенис на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара.

В надпреварата по единично 25-годишният Донски надделя над квалификантъта Макс Визканд (Германия) с 2:6, 6:4, 6:1 за малко повече от два часа. Българинът започна колебливо и допусна изоставане от 1:4 гейма, което се оказа решаващо за изхода от първия сет. Той стартира с пробив във втората част, след което запази предимството си, за да изравни резултата, а в решаващия трети сет даде само още гейм на съперника си, с което оформи обрата и достигна до първия си полуфинал поединично в състезанията на Световната федерация ITF от година насам.

С успеха Донски заработи 4 точки за световната ранглиста и 753 долара, а следващият му съперник ще бъде номер 2 Олаф Печковски (Полша). Българинът за последно беше на финал във веригата на ITF през март 2022 година отново в Монастир, когато спечели втората титла в кариерата си.

Малко по-късно в рамките на петчния ден българският тенисист в тандем с португалеца Тиаго Перейра си гарантираха място във финала в турнира на двойки. Поставенят под №2 дует се наложи над четвъртите в схемата Томас Пучес и Хуан Баутиста Отеги от Аржентина с 6:3, 6:2.

В спора за титлата Александър Донски и неговият партньор ще се изправят утре срещу Даниел де Йонге от Нидерландия и германеца Йон Шперле.

До този момент в своята кариера националът ни за Купа "Дейвис" има 10 титли на двойки от календара на ITF, включително две в Монастир.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха цяло семейство за търговия с гласове преди балотажа в село Крепост
Арестуваха цяло семейство за търговия с гласове преди балотажа в село Крепост
Пренасрочиха жребия за Sofia Open 2023 за събота
Пренасрочиха жребия за Sofia Open 2023 за събота