НОВИНИ

Атанас Скатов изкачва днес К2

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:51, 04.02.2021
Чете се за: 00:47 мин.
Зимни
атанас скатов изкачва

Атанас Скатов се насочи към едно от най-големите предизвикателствата, които си е отправял до момента - изкачването на връх К2 (8611 м).

Българският алпинист пое към втория по височина връх в света около 2:00 часа в сряда сутринта и за половин денонощие той и неговия партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където било доста студено и ветровито.

По план в днес алпинистът ни и неговият екип трябва да се качат в Лагер 3.

Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно тази вечер или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат.

“Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по-трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между лагер 1 и лагер 2. Почти поливната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наско, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре”, се съобщава в официалната "Фейсбук" страница на Скатов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянович: Левски има една цел до края на сезона и това е спечелването на Купата
Стоянович: Левски има една цел до края на сезона и това е спечелването на Купата
Юрген Клоп: Трудно е да приемем тази загуба
Юрген Клоп: Трудно е да приемем тази загуба