НОВИНИ

Багери разрушиха още един тютюнев склад в Пловдив, министър Минеков беше на спешна инспекция

bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 01.09.2022 (обновена)
5524
Чете се за: 04:27 мин.
Общество
Слушай новината

Събориха тютюнев склад в Пловдив в деня, в който бе обявен за Паметник на културата. Днес експертният съвет за опазване на културното наследство е решил, че сградата на булевард "Христо Ботев" 51 в Пловдив е недвижима културна ценност от местно значение. Това не спря събарянето на сградата, защото процедурата не е приключила.

Подписът на министъра на културата ще узакони решението, но собствениците вече разрушиха склада. Днес багер започна събарянето и на друг склад в зоната. Министърът на културата Велислав Минеков пристигна спешно на мястото, но не можа да спре разрушаването на сградите.

Нито полицията, нито представители на отговорните институции успяха да спрат багерите, които рушаха поредната част от историята на Пловдив.

Ето какво каза министърът на културата Велислав Минеков:

- Това всъщност е една от най-запазените сгради в целия този малък район. Виждате какво се случва. Аз се надявам пловдивчани най-сетне да изразят своята гражданска съвест така както съм го правил аз преди две години

БНТ: По законов път не можете ли да спрете това събаряне?

- То вече е спряно днес имаше решение.

БНТ: Багерът работи!

- Ами, добре. Единственото, което ни остава, е да се обърнем към съда. Това друго какво да направим?

БНТ: Има полиция. Нямате ли законови правомощия?

- Законовите правомощия ще дойдат след окончателното решение с мое нареждане. Дотогава нищо няма да остане.

Оказа се, че всички институции, отговорни за опазването на паметниците на културата и строителната дейност, имат различни версии за случилото се.

"Дали има нарушения не мога да кажа, след като нищо не сме проверили. Можете да се обърнете към общинската администрация, те са били на проверка и могат да ви кажат какво са установили", каза инж. Мария Дончева - началник на РДНСК-Пловдив.

Противоречиви са действията на Община Пловдив и Министерството на културата, които не са извършили бързо процедурите по закон, за да спрат събарянето.

"Изпратихме писмо до кмета на град Пловдив, който по АПК да уведоми собствениците на сградите, че за 12 сгради имаме заключителна оценка и че фишовете ще бъдат разгледани на специализиран експертен съвет в Министерството на културата за даване на статут на всички тези сгради", каза архитект Петър Петров - директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Преди дни от общината обаче са издали разрешение на плана за безопасност, тоест собствениците са можели да съборят складовете.

"Планът за безопасност и здраве е входиран в общината, наистина на 1-ви. Ние на 5 август сме уведомили института, че е входирана такава документация. Не сме го скрили от тях. Така че те са наясно, че е била входирана такава документация", каза Димитър Ахрянов - главен архитект на Пловдив.

Складовете в Тютюневия град са предмет на спорове от години. Четири от тях изгоряха мистериозно преди 6 години. За инцидента беше осъден клошар.

"Опитът те да бъдат съсипани не е от вчера, доста отдавна е. Знаем, че тези опити продължават със завидна упоритост. В края на краищата разрушителите си вършат тяхното разрушително дело", каза Мария Шнитер.

Докато багерите рушаха, полицаи проверяваха документите на гражданите, които протестираха.

Вижте повече в прякото включване на Владислав Севов

Ще бъде ли съборен още един тютюнев склад в Пловдив?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи пред класата на световния шампион Испания в първия си мач на Евробаскет 2022
България отстъпи пред класата на световния шампион Испания в първия си мач на Евробаскет 2022
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис във Виена
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис във Виена